Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Jak postupovat při darování nemovitosti

Jak postupovat při darování nemovitosti

Darovací smlouva bývá skvělým způsobem, jak vyřešit majetkoprávní vztahy v rodině dřív, než by bylo nutné řešit dědické řízení.

Běžně nastávají situace, kdy chce babička obdarovat svého oblíbeného vnuka, rodiče chtějí předejít budoucím dohadům o majetek, a tak obdarují některé členy své rodiny.

Skvělou zprávou je, že pokud dochází k darování nemovitosti v okruhu nejbližší rodiny nebo člověku, který s dárcem žil alespoň rok ve společně hospodařící domácnosti, jsou obdarovaní osvobozeni od povinnosti platit daň z nabytí nemovitosti.

Přestože jde o relativně jednoduchý úkon, nejspíš ho nebudete provádět příliš často. Pojďme si tedy na darovací smlouvu posvítit.

Tip: Nevíte si rady? Kontaktujte nás. 

Jak darovat nemovitost v rodině

Pokud na nemovitosti nevládnou žádná zástavní práva nebo věcná břemena, je převod velmi jednoduchý. Stačí sepsat darovací smlouvu, podpisy na ní úředně ověřit, odnést ji s návrhem na vklad na katastrální úřad a zaplatit správní poplatek ve výši 2000 Kč.

V darovací smlouvě nesmí chybět přesné označení dárce a obdarovaného, jasné vymezení převáděné nemovitosti s odkazem na zápisy v katastru, závazek dárce bezúplatně nemovitost převést a závazek obdarovaného ji přijmout.  

Proč zřídit věcné břemeno v darovací smlouvě

V darovací smlouvě lze vymezit i práva dárce k dalšímu užívání nemovitosti a ochránit ho tak např. před nechtěným vystěhováním nebo rychlým prodejem hned po převodu.

Jako dárce si v darovací smlouvě můžete určit v podstatě cokoliv. Nejčastěji to bývá např. věcné břemeno dožití, tedy možnost doživotního užívání nemovitosti, případně nemožnost nemovitost po určitou dobu prodat, zatížit hypotékou nebo převést na někoho dalšího. 

Zjistěte: Věcné břemeno - co to je, čemu vadí a jak ho zrušit.

Věcné břemeno dožití se zapisuje do katastru nemovitostí a vázne na nemovitosti až do konce života dárce bez ohledu na případnou budoucí změnu vlastníka nemovitosti, pokud nedojde k písemné dohodě o jeho zrušení.

Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Neváhejte nás kontaktovat. Obratem se s vámi spojíme a domluvíme nezávaznou schůzku.

 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 28.04.2024