Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Co je to zástavní právo smluvní a proč je třeba k hypotéce?

Co je to zástavní právo smluvní a proč je třeba k hypotéce?

Zdroj obrázku:freepik.com

Co je zástavní právo smluvní a co znamená?

Institut zástavního práva smluvního se využívá tehdy, pokud kupující plánuje financovat nemovitost hypotékou. Zástava na nemovitosti bude pro banku představovat jistotu, že klient bude řádně a včas splácet. Pokud by se nějak závažněji prohřešil proti splátkovému kalendáři, banka má se souhlasem soudu právo nemovitost prodat a ze získaných peněz uspokojit svoji pohledávku.

 Zástavní právo je nejčastější formou, jak banky (a nebankovní instituce) zajišťují svou pohledávku.

Ne všechny nemovitosti jsou vhodné jako zástava pro hypotéku

Pro získání hypotéky můžete ručit pouze takovou nemovitostí, na které lze zřídit zástavní právo. Nejčastěji se jako zástava používá kupovaná nemovitost. Ne vždy je to ale možné. Hypotékou obvykle nemůžete financovat družstevní byt, byt v podílovém spoluvlastnictví nebo nemovitost, na které vázne závažná právní vada (např. věcné břemeno dožití apod.), která snižuje odhadní cenu nemovitosti. Problematické bývá také financování chat a rekreačních objektů, ke kterým často nevede oficiální přístup (přístupové cesty bývají v soukromých rukou a není na ní zřízené věcné břemeno chůze a jízdy). Ani takovou nemovitost banka do zástavy nepřijme.

Tip: Hledáte nemovitost, kterou je možné financovat hypotékou? Budeme hledat s vámi. 

Co dělat, pokud na nemovitosti nejde zřídit zástavní právo?

Pakliže daná nemovitost není vhodná jako zástava, můžete se pokusit poohlédnout po jiné nemovitosti. Tou může být například dům vašich rodičů nebo jiné vaše nemovitosti. Se zřízením zástavního práva musí vlastník nemovitosti vždy souhlasit

Jak se zástavní právo zřizuje?

V takovém případě se můžeme setkat s následujícím postupem:

  1. Kupující, prodávající (většinou za pomoci realitní kanceláře) podepíšou rezervační smlouvu. Spolu s podpisem skládá kupující také rezervační zálohu. Rezervační lhůta - tedy doba, do kdy je potřeba podepsat kupní smlouvu - obvykle trvá 1-3 měsíce (dle domluvy stran). Během této doby má zájemce o koupi (budoucí kupující) možnost vyřídit si hypotéku (podepsat úvěrovou smlouvu),  
  2. Spolu s úvěrovou smlouvou se obvykle podepisuje i zástavní smlouva. Zde je vyžadovaná součinnost prodávajícího, coby stále ještě vlastníka nemovitosti. Jinak řečeno, prodávající musí podepsat, že souhlasí s tím, aby byla jeho nemovitost zatížena zástavním právem. Někteří prodávající mohou mít (třeba kvůli neznalosti) obavy tuto zástavní smlouvu podepsat. Není se však čeho obávat. Pokud nakonec k převodu nemovitosti do dané lhůty nedojde, zástavní právo automaticky zaniká,  
  3. Máme podepsanou zástavní smlouvu. Nyní je čas zapsat zástavu do katastru nemovitostí?

Zde mohou nastat dvě možnosti přístupu k načasování:

  • První možnost postupu: nejprve se podává návrh na vklad do katastru a počká se až katastr zápis provede. Teprve, když je zástava zapsaná, banka uvolní peníze (resp. pošle je do advokátní či jiné úschovy). Teprve v tomto momentě se podává na katastr kupní smlouva a nemovitost se převádí na nového vlastníka, 
  • Druhá možnost postupu: v tomto případě se podá návrh na vklad zástavního práva a banka ihned uvolňuje finanční prostředky do (advokátní) úschovy. Tato varianta je rychlejší, protože se nečeká cca 30 dní na zápis zástavy.

 

Bez podaného návrhu na vklad (v některých případech provedeného zápisu) na zápis zástavního práva banka neuvolní kupní cenu, protože nemá jistotu, že o své peníze nepřijde.

 

Tip: Prodáváte nemovitost? Vložte nezávazně vaši nabídku a zjistěte, zda se v naší databázi nenachází zájemce, který je ochotný zaplatit maximální možnou cenu.

Zákaz zcizení nebo zatížení aneb čím dalším zatíží banka vaši nemovitost?

Pro poskytnutí hypotéky banka obvykle vyžaduje zápis nejen zástavního práva, ale také zápis zákazu zcizení nebo zatížení. Jedná se o další institut, kterým si banka chrání své peníze.

Jde na družstevním bytě zřídit zástavní právo?

Ne, nejde. Pokud totiž kupujete družstevní byt, nekupujete nemovitost. To, co kupujete, je podíl v družstvu, se kterým se pojí právo nájmu konkrétního bytu. V případě, že byste se podívali do katastru nemovitostí, kdo je vlastníkem nemovitosti, zjistili byste, že  vlastníkem nemovitosti je družstvo.

Jak zrušit zástavní právo smluvní?

Zástavní právo je možné zrušit tehdy, pokud s výmazem zástavního práva souhlasí věřitel. Tím je v případě hypotéky banka. Ta dává pokyn katastru k výmazu zástavního práva tehdy, pokud je kompletně splacený dluh, tj. hypotéka. Dalším, kdo může podat na katastr návrh na výmaz zástavního práva, je soud.

Mohu prodat nemovitost, kde je stále zástavní právo smluvní?

Pokud z peněz, které získáte prodejem nemovitosti, doplatíte svoji hypotéku, svou nemovitost se zástavním právem prodat můžete. Správné načasování celého obchodu však může být někdy hodně náročné, zvláště tedy, pokud se chystáte prodat nemovitost, ve které stále bydlíte, a jinou koupit.

 

Nevíte si rady s postupem prodeje nebo koupě nemovitosti? Nebo jen potřebujete s čímkoliv poradit? Rádi se vám budeme věnovat. Stačí vyplnit formulář, obratem Vás budeme kontaktovat.



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 07.03.2023