Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

10 věcí, které při prodeji bytu NIKDY nedělejte

10 věcí, které při prodeji bytu NIKDY nedělejte

#1: NIKDY nedávejte byt do prodeje více realitkám najednou.

Někteří prodávající se domnívají, že pokud dají svůj byt do prodeje více realitkám najednou, zvýší tak úspěšnost. Bohužel opak je pravdou.

 

Je to totiž stejné, jako kdybyste se snažili najít životního partnera/ku a zkoušeli jste to na více frontách najednou, přičemž by o sobě dotyčné/dotiční ještě ke všemu věděli. Ti “kvalitní” by utekli hned na začátku a těch pár “zoufalců”, co by zbylo, by se rozhodně nepřetrhlo, aby u vás uspěli. Stejně tak je to s prodejem nemovitosti - vždy se vyplatí “vsadit pouze na jednoho koně”. A to na takového, jehož si pečlivě vyberete.

 

Přečtěte si tipy, jak na výběr realitního makléře.

 

#2: NIKDY pouze “nenacvakejte” fotky na mobil.

Žádné zboží s cenovkou v řádu milionů se neprodává pomocí narychlo pořízených amatérských fotek. Netvrdíme sice, že se s mobily s kvalitním foťákem nedají dělat divy. Není však nad profesionální fotografie pořízené širokoúhlým objektivem s externím bleskem. Skvělý výsledek podtrhne, pokud interiér i exteriér načančáte pomocí homestagingu.

 

#3: NIKDY neurčujte cenu nemovitosti podle vybavení.

Zlaté kohoutky v koupelně ani diamanty osázená toaleta vašemu bytu na ceně nepřidají. Zájemce o koupi dokonce nevybírá byt ani podle vašeho vkusu na kuchyňskou linku.

To, co zájemce skutečně zajímá, je zejména lokalita, dispozice, velikost a stav domu.

 

#4: NIKDY nechtějte po zájemcích, aby se zouvali, a nezhasínejte za nimi.

Během prohlídky zajistěte příchozím maximální komfort. Myslete na to, že světlo prodává, a rozsviťte všude ještě před začátkem prohlídky (pokud je tma nebo šero). Zájemce nežádejte, aby se zuli. Raději jim připravte návleky. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou - zájemci nebudou rozpačití z toho, že vám šlapou v botech po kobercích a zároveň zachováte jejich komfort.

 

TIP: Před prohlídkou uvařte kávu, aby to v bytě hezky vonělo, a zapalte aromalampu.

 

#5: NIKDY nezatajujte vady.

Stejně budou dříve nebo později všechny nedostatky odhaleny. Můžete navíc být nařčeni ze zatajování skrytých vad. Mnohem výhodnější je směřovat svoje aktivity k vytvoření “efektu hotelového pokoje”. Co půjde, opravte. Vymaluje. Ukliďte tak, jak jste ještě v životě neměli uklizeno.

 

#6: NIKDY neurčujte cenu podle cen v inzerátech.

Ceny v inzerátech často vyjadřují spíše zbožná přání prodávajících než skutečnou tržní cenu. Vždy proto určujte nabídkovou cenu podle REÁLNĚ PRODANÝCH NEMOVITOSTÍ. Problémem však je, že neexistuje žádná veřejně přístupná databáze cen. Nejjednodušší možností je vsadit na prodej nemovitosti přes realitku. Ta nejenže si takovou databázi vede, ale také má s cenotvorbou zkušenosti. Realitní makléř vám při prodeji také poradí se strategií, na jaké ceně začít a jak (rychle) postupně zlevňovat.

 

Získejte ZDARMA ONLINE ODHAD NEMOVITOSTI.

 

#7: NIKDY nepoužívejte vzorové smlouvy na internetu.

Smlouvy na internetu vám nikdy nejsou schopné zajistit bezpečný převod nemovitosti. Ostatně stejně budete potřebovat během převodu advokátní (ev. bankovní či notářskou) úschovu. Proto je lepší si vždy nechat připravit smlouvy od advokáta hned na začátku.

 

#8: NIKDY nespoléhejte na “známého právníka”.

Nezadávejte právní převod nemovitosti svému “známému” advokátovi, pokud není specialistou na převod nemovitostí. Je to totiž stejné jako s lékaři, za pediatrem také nepůjdete, aby vám operoval slepé střevo.

 

 #9: NIKDY neodmítejte nabídky jen proto, že jsou první.

První nabídky bývají ty nejlepší. Neznamená to sice, že musíte skočit na první nabídku, která přijde. Rozhodně si ale poznamenejte kontakt, a pokud nepřijde lepší nabídka v průběhu dvou týdnů až měsíce, zájemci se sami ozvěte. Zbytečně však nic neprotahujte. I tady totiž platí, že železo se má kout, dokud je žhavé. Pokud se pustíte do prodeje bytu s realitním makléřem, můžete si být jisti, že vám s vyjednáváním pomůže bez zatahování osobních emocí.

 

#10: NIKDY se nepouštějte do prodeje na vlastní pěst.

Netvrdíme, že svůj byt nedokážete prodat i bez realitní kanceláře. Avšak při prodeji nemovitosti přes realitní kancelář máte mnohem větší šanci, že získáte maximální možnou cenu a vše proběhne bezpečně. Ve výsledku zjistíte, že vám realitní makléř pomohl získat o mnoho více peněz navíc, takže si na svou provizi vydělal i několikanásobně. A to se vyplatí!

 

Nejste rozhodnuti, zda jít do prodeje nemovitosti přes realitní kancelář? Přečtěte si, v čem konkrétně je VÝHODNÝ.

 

Přemýšlíte o prodeji vašeho bytu? Domluvte si s námi bezplatnou konzultaci!

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Jak prodat byt

Datum zveřejnění: 24.03.2022