Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

3 způsoby výmazu předkupního práva

3 způsoby výmazu předkupního práva

Zdroj obrázku: freepik.com

O tom, co je předkupní právo podle NOZ, jsme na našem blogu už před časem psali. Možná ale stojí za to si lehce připomenout, o čem je řeč.

Tip: Přečtěte si více o tom, co je předkupní právo.

Předkupní právo může vzniknout automaticky ze zákona nebo smluvně. Je dobré vědět, že ne vždy musí být zapsané v katastru nemovitostí.  Prodávající má povinnost o tomto váznoucím závazku kupující informovat.

Dle zákona má totiž prodávající povinnost v případě prodeje nejprve nabídnout nemovitost předkupníkovi. Za stejných podmínek, jaké si dojednal s kupujícím ve smlouvě.

A teprve, když předkupník písemně odmítne, případně nabídku přijme, ale do 3 měsíců nezaplatí, lze nemovitost prodat třetí osobě.

Výmaz předkupního práva z katastru nemovitostí

Nic není neměnné, ani předkupní právo nemusí být navěky. Jak ho lze zrušit?

  • Dohoda o zrušení předkupního práva

Nejsnadnější cestou je dohoda mezi budoucím prodávajícím a předkupníkem. Jako každý jiný oficiální dokument musí být dohoda vyhotovena písemně a doručena na katastrální úřad (pokud je v něm předkupní právo zapsané) spolu s vyplněným formulářem Potvrzení o zániku práva. Žádost o výmaz předkupního práva je sice formalita, ale důležitá a úřad dbá na každý detail.

Ve velké většině případů najdeme kupujícího do 3 týdnu, doporučujeme začít řešit dohodu o zrušení předkupního práva s dostatečným předstihem.

  • Vypršení termínu ve smlouvě

Jednou z variant předkupního práva je i předkupní právo smluvní. Smlouvu je možné jako každou jinou uzavřít na dobu určitou a v případě, že plánujete nemovitost v budoucnu prodávat, je to ideální varianta. Jakmile vyprší termín daný smlouvou, předkupní právo zaniká a výmaz předkupního práva z katastru je v tu chvíli pouhou formalitou.

Tip: Nevíte  si rady? Obraťte se na nás. 

  • Splnění zákonných podmínek

To znamená oslovením předkupníků s nabídkou odkoupení spoluvlastnického podílu nebo předmětné nemovitosti. Důležité je zde dodržet zákonem dané formality jako je například oslovení doporučeným dopisem, přiložení kopie kupní smlouvy s podmínkami, které jsou dohodnuté s kupujícím, dodržení zákonných lhůt apod.

V realitní kanceláři CHIRŠ toto řešíme často, a proto dobře víme, jak v takovém případě postupovat.

Přemýšlíte o prodeji vaší nemovitosti? Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat. 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 25.04.2024