Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

6 pravidel, na které nezapomenout při přípravě nemovitosti na prohlídku

6 pravidel, na které nezapomenout při přípravě nemovitosti na prohlídku

Zdroj obrázku: freepik.com

Prohlídka nemovitosti připomíná divadelní vystoupení. V zákulisí toho musíte dopředu hodně připravit, aby to, co se pak bude dít na „jevišti“, běželo ve vaší režii.

 

1. Připravte si všechny informace o nemovitosti

Můžete zájemce oslnit výhledem z balkónu nebo značkovou kuchyňskou linkou, ale počítejte s tím, že je budou zajímat také fakta, údaje a čísla. Na co se zájemci ptají při prohlídce bytu? Například jak je dům starý, kdo ho spravuje, kolik peněz je ve fondu oprav, v jakém stavu jsou stoupačky a střecha či zda se plánují nějaké opravy.  

Ideální je, když své odpovědi podložíte připravenými dokumenty, evidenčním listem, vyúčtováním služeb, výpisem z katastru nemovitostí apod. Dopředu si také promyslete podmínky prodeje, ať nejste zaskočeni dotazy, co v bytě zůstane a co si naopak odvezete, nebo kdy a kam se odstěhujete.

2. Vyhněte se frázím a nicneříkajícím komentářům

„Tady je obývák a tady komora.“ Proč něco takového vůbec říkat nahlas, když návštěvník si umí domyslet, kam zrovna vstoupil?

„Podívejte se, jak krásný výhled je z balkonu.“ Sebechvála smrdí a také není vhodné zájemcům podsouvat, co si mají myslet. Co vám připadá jako „luxusní rekonstrukce“, oni možná vnímají jako nepodařený pokus o vylepšení stavu bytu. Raději poskytujte konkrétní informace. „Obývací pokoj má 20 metrů čtverečních.“ „Balkon je situovaný na západ.“ „Byt prošel před 5 lety rekonstrukcí.“

 

Vždy formulujte svá sdělení pozitivně, nikdy negativně. Když řeknete, že „střecha neteče“, účastníci prohlídky podvědomě vnímají, že je s ní nějaký problém. To stejně platí třeba u bytu, v němž „není hluk“.


3.Promyslete si dopředu postup prohlídky

Na co se připravit při prohlídce? Nejde o to, že byste měli drtit naučené věty, ale prohlídka má probíhat plynule a být dostatečně informativní.

V tom vám pomůže scénář, v němž si naplánujete trasu prohlídky, tj. kde začít (která místnost zanechá nejlepší dojem), kam pokračovat a kde skončit. A také co ve které místnosti říct. Scénář obsahuje strategii nejen pro byt, ale i pro dům, protože kupujícího přirozeně zajímá celá budova.

 

Tip: Zjistěte, zda někdo z naší databáze poptávajících nehledá právě váš byt.


4. Byt dopředu pečlivě připravte

 Do scénáře prohlídky bytu k prodeji byste měli přidat i seznam všeho, co potřebujete udělat před akcí. Jedním ze zásadních bodů je příprava samotného bytu. Měli byste vědět, že jestli něco prodává, tak je to čistota, světlo, prostor a vzduch. Proto nepodceňujte ani jeden z těchto faktorů.

Byt kompletně ukliďte, a to včetně komory, toalety a balkonu, a umyjte také okna. Pokud cítíte, že je důkladný úklid nad vaše síly, nelitujte peněz a zaplaťte si specializovanou agenturu.

V celém bytě před prohlídkou rozsviťte. A tím nemyslíme jen lustry, ale i lampičky nad umyvadlem v koupelně a světýlko v digestoři.

Pořádně vyvětrejte. Podle vědců atmosféra a vůně ovlivňují kupující víc než samotný vzhled.Zatuchlý vzduch s odérem česneku je zaručený způsob, jak návštěvníky z bytu rychle vyhnat.

 

5. Schovejte všechny osobní věci

Kupující nechtějí jít na návštěvu. Chtějí si na prohlídce připadat jako doma, jako by v bytě už bydleli. Promítají si do něj svou vlastní budoucnost. Umožněte jim to a svůj byt odosobněte.  

Schovejte veškeré osobní věci, cennosti, oblečení i fotografie. Samozřejmě pořád jste tu doma vy, ale jestli chcete byt prodat, uvědomte si, že váš osobní vztah k nemovitosti může kupujícím ztížit jejich rozhodnutí.

 

6. Položte v závěru prohlídky důležitou otázku

Nenechte zájemce odejít, aniž byste od nich získali odpověď na zásadní otázku, jestli se jim váš byt líbí, nebo nelíbí. A pokud ne, tak z jakého důvodu.


Většina prodávajících ani po několika měsících neúspěšného úsilí stále netuší, proč jejich byt nikdo nechce. Jenže když nevědí, co se zájemcům nezdá, jak by to mohli změnit?

 

Výhodnější je ovšem přenechat všechnu tuto práci zkušenému profesionálnímu makléři, který vás provede několikaměsíčním procesem prodeje nemovitosti bez zbytečných starostí.

 

Tip: Zjistěte jak prodat byt s CHIRŠ

 

Chcete zjistit, jak Vám při prodeji Vašeho bytu můžeme pomoci? Vyplňte formulář a my se Vám obratem ozveme s bližšími informacemi.

 

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Jak prodat byt

Datum zveřejnění: 06.12.2022