Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

7 kroků, které neopomenout při koupi pozemku pro stavbu domu.

7 kroků, které neopomenout při koupi pozemku pro stavbu domu.

Zdroj obrázku: freepik.com

Jak poznám stavební pozemek?

Jedinou spolehlivou možností, jak zjistit, že se jedná o stavební pozemek, je pomocí územního plánu a prověřením na příslušných úřadech.

 

POZOR! Nikdy se nespoléhejte na tvrzení prodávajícího, byť by bylo sebevíc přesvědčivé. Namísto slibů si vždy žádejte podklady. A pokud dostanete podklady, raději si je ještě sami ověřte, případně si najměte profesionála (např. zkušeného realitního makléře, projektanta či architekta), aby vám pozemek před koupí ještě jednou prověřil.

 

Kde koupit pozemek?

Nejlépe v nabídce realitních kanceláří a na realitních serverech. Pozemek se můžete pokusit také sehnat přímo od majitele, nejedná se však o nejvhodnější variantu. Většina prodejů stavebních parcel bývá sama o sobě plná rizik, nástrah a úskalí. Pakliže nejste ostřílený stavař nebo developer, který za sebou má desítky realizací, rozhodně doporučujeme kupovat pozemek přes kvalitní realitní kancelář.

 

Tip: Prodáváte pozemek? Zjistěte, zda se v naší databázi nenachází poptávající na Vaši nemovitost.

Na co si dát pozor při koupi pozemku KROK PO KROKU

#1. krok: Definujte si, co si od pozemku slibujete

Rozhodně se nevyplatí kupovat pozemek jen kvůli tomu, že je levný a velký. Zkuste přemýšlet v širších souvislostech a zvažte životní filosofii vaší rodiny. Větší pozemky přirozeně získáte za městem, kde je však nižší občanská vybavenost a horší dopravní spojení. Přemýšlejte, zda se “na venkov” stěhujete pouze kvůli cenové výhodnosti parcely nebo je skutečně život na vesnici vaším snem. Možná zjistíte, že zase tolik prostoru nepotřebujete a vystačíte si s malou prolukou mezi domy někde v centru města. Vždyť minimalistický způsob bydlení frčí! Zkrátka - nenechte se zlákat prvotní emocí a přemýšlejte.

 

#2. krok: Zkontrolujte územní plán

Pokud se zajímáte o pozemek v nabídce realitní kanceláře, měli byste dostat všechny “důkazy” o tom, že se jedná o stavební pozemek, naservírované "na zlatém podnosu". Pakliže se pustíte do nákupu či prodeje pozemku na vlastní pěst, pak vás bude čekat poměrně rozsáhlé pátrání s nejistým výsledkem. Koupě stavebního pozemku může být totiž poměrně složitý proces a jeho prověření může vyžadovat mnoho zkušeností. Je totiž mnoho rizik, která mohou nastat.

 

PŘÍKLAD RIZIKA Z PRAXE: Klient měl zájem koupit napřímo od prodávajícího pozemek, který se po všech stránkách tvářil jako stavební a stejně tak byl vyznačen i v územním plánu. Dokonce i na obecním úřadu klientovi potvrdili, že by stavebním být měl. Ještě že byl klient značně obezřetný, protože si všiml nenápadné zelené přerušované čáry, která pozemek v územním plánu obklopovala. Nakonec se ukázalo, že se jedná o významný evropský biokoridor, ve kterém se kvůli migraci určitého druhu žab stavět nedá.

 

#3. krok: Zajímejte se o regulativa

Samotný fakt, že se jedná o stavební pozemek, ještě neznamená, že si na něm můžete postavit, co chcete. O tom, jakou stavbu vám povolí stavební úřad, rozhodují tzv. regulativa. Ta obvykle bývají součástí textové části územního plánu. Příkladem regulativ je počet nadzemních podlaží, sklon i vzhled střechy či kolik procent plochy parcely se může zastavět.

 

Tip: Přemýšlíte o koupi pozemku? Vytvořte si poptávku a buďte o nových nabídkách informováni mezi prvníma.

#4. krok: Je možné se napojit na inženýrské sítě?

Pod pojmem inženýrské sítě si lze představit napojení na vodu, elektřinu, kanalizaci a případně i plyn. Bez připojení na elektřinu a na vodu jste zcela ztraceni, ostatní inženýrské sítě (plyn a kanalizaci) lze obvykle vyřešit nějakou alternativou. Vždy se ale pokuste zjistit, kolik vás připojení bude stát.

 

TIP: V ideálním případě bude elektřina a plyn vyvedena do tzv. elektrické kapličky, ze které je připojení k domu legrací.

 

Horší to bude, když budete muset kabel k elektřině vést kilometry daleko a ještě pod cizími pozemky, od jejichž vlastníků budete muset získat souhlas.

 

#5: Zkontrolujte podloží a vodu

Zjistěte, co je pod povrchem. U jílovitého podloží, budete muset zajistit, aby vám dům neujížděl “pod nohama”. Opačným problémem může být, pokud se pokusíte postavit dům “na skále”. V ideálním případě vše potřebné vyčtete z geologického průzkumu. Ne vždy jej však prodávající má k dispozici. Určitou alternativou geologického průzkumu je poptat se u sousedů, zda oni nemají nějaké problémy s podložím. Čistě teoreticky se dá usoudit, že pokud nemají s podložím problémy okolní stavby, nemusela by mít ani vaše. Ale kdo ví! V případě studny je nutné zkontrolovat zda-li byla povolena, pro jaké účely je možné využívat vodu a určitě si objednejte i rozbor vody. 

 

#6: Vše zkonzultujte s odborníky

Ještě než složíte rezervační zálohu či kupní cenu nemovitosti, vše zkonzultujte s odborníky. Určitě se vyplatí předběžně oslovit projektanta nebo architekta, který vás může upozornit na další úskalí, která by vás ani nenapadla. V neposlední řadě vám s výběrem pozemku může pomoci zkušený realitní makléř, který mívá kromě praktických zkušeností i právní povědomí.

 

#7: Naběhněte na úřady

Ještě jednou připomínáme, že před koupí stavebního pozemku je vhodné navštívit:

  • obecní úřad,
  • stavební úřad,
  • odbor životního prostředí, bez jehož souhlasu stavební povolení nezískáte.

 

TIP: Na obecním úřadu navíc můžete zjistit “podpultové” informace o historii pozemku, původních majitelích, vztazích v okolí či o tom, jak se v dané obci žije.

 

Hledáte vhodný pozemek nebo přemýšlíte o prodeji toho svého? Kontakujte nás. Obratem se s Vámi spojíme a domluvíme nezávaznou schůzku. 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 11.04.2023