Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Průkaz energetické náročnosti budovy: kdy (ne)musí být?

Průkaz energetické náročnosti budovy: kdy (ne)musí být?

Co to je PENB?

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB, též nazývaný jako “štítek”) je dokument, který udává energetickou náročnost budovy a je způsobem, jak zjistit energetickou náročnost budovy.

Zajištění PENB je při prodeji nebo pronájmu nemovitosti v České republice až na výjimky povinný.

 

Jaké informace v Průkazu energetické náročnosti budov naleznete?

Hlavní informací na štítku je zařazení budovy do určité energetické třídy. Dále zde najdete základní informace o budově a o tom, jakým způsobem je budova vytápěná. Další důležitou informací, která ze štítku vyplývá, je označení šetrnosti objektu k životnímu prostředí nebo informace o izolačních schopnostech budovy.

Klasifikace tříd energetické náročnosti:

  • A - Mimořádně úsporná
  • B - Velmi úsporná
  • C – Úsporná
  • D – Méně úsporná
  • E - Nehospodárná
  • F - Velmi nehospodárná
  • G - Mimořádně nehospodárná

Jak PENB získat?

Ještě, než si necháte PENB vypracovat na vlastní náklady, zjistěte, zda už takový dokument neexistuje. Pokud prodáváte byt, pravděpodobně již PENB existovat bude a bude k dispozici u správce budovy (např. předseda společenství vlastníků). Štítek je totiž možné nechat vypracovat pouze pro celý objekt - nikoliv tedy pro samostatné byty.  

Pokud prodáváte nebo pronajímáte rodinný dům PENB se nevyhnete a musíte si tento dokument sami zajistit.  

 

Průkaz energetické náročnosti budovy vydává odborná osoba, která je oprávněná provádět kontrolní měření energetické spotřeby budovy. Tento odborník musí být zároveň schopný do dokumentu zaznamenávat i stavební prvky budovy. 

Vzor Průkazu energetické náročnosti:

Zdroj obrázku: wikipedia.org

POZOR! Platnost PENB je 10 let od zpracování. A je velmi pravděpodobné, že u bytových a rodinných domů byl tzv. “štítek” vypracován už v roce 2014 (od této doby je totiž při prodeji povinný), což brzy již oněch deset let bude.

 

Potřebujete poradit nebo přemýšlíte o prodeji Vaší nemovitosti? Vyplňte kontaktní formulář, obratem se Vám ozveme a domluvíme nezávaznou schůzku. 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Jak prodat byt

Datum zveřejnění: 14.02.2023