Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Z čeho se skládá cena bytu? Cenová pyramida.

Z čeho se skládá cena bytu? Cenová pyramida.

Zdroj obrázku: freepik.com

Dobrá dostupnost, nadstandardní vybavení, hezký výhled, nová koupelna, technický stav domu, občanská vybavenost – co z toho má větší vliv na prodejní cenu a co zase zanedbatelný?

Představte si pyramidu. Trojúhelník. A rozdělte ho na čtyři vodorovné pruhy.

Tento obrázek nemá žádný popisek             

Už na pohled je jasné, že dole máme největší kus pyramidy a nahoře zůstala malá špička. Třešnička na dortu.To je znázornění, z čeho a v jakém poměru se skládá cena bytu.

Největší podíl na ceně bytu má lokalita

Je zřejmé, že byt v Chomutově nebude mít hodnotu jako stejný byt, ale v Plzni.A byty na pražském sídlišti nemají stejnou hodnotu jako v centru města. Proto profesionální realitní agenti srovnávají prodejní ceny podobných bytů pouze v blízkém okolí.

Další větší složka - je typ domu a jeho technický stav.

Stejně velké byty v panelovém a cihlovém domě nebo novostavbě nemohou mít stejnou cenu.

Dále musíme dávat pozor na plochu bytu a jeho dispozici.

Zdálo by se, že v jednom domě cena metru čtverečního by měla být stejná. Ve skutečnosti však cena za metr čtvereční bytu 4+kk bude vždy jiná, než u bytu 2+kk. A také byty ve stejném domě se stejnou plochou, ovšem jeden 2+kk a druhý 3+kk, mají různé ceny.

Takže – lokalita, typ a stav domu, plocha a dispozice.

Tento obrázek nemá žádný popisek

 

Tyto faktory mají největší vliv na prodejní cenu bytu. Ano, není to všechno. Zbyla nám ta horní část, maličká špička pyramidy. Všechno, co se nevešlo do základu pyramidy – náročná rekonstrukce, krásný výhled, nadstandardní vybavení, luxusní kuchyně apod. – to vše je v té malé špičce.

To všechno dohromady má nejmenší podíl na ceně bytu.

Tento obrázek nemá žádný popisek

Dva stejně velké byty, ve stejné lokalitě, v tom samém domě – vybydlený a po krásné rekonstrukci – budou se lišit cenou ne víc, než o 10 procent.

Nejčastěji si však majitelé nejvíce cení právě tyto nepodstatné věci

Pokud jste se se rozhodli prodávat svůj byt sami, tento návod Vám pomůže neudělat chybu při určení prodejní ceny.Pamatujte, že ať už máte v bytě jakoukoliv rekonstrukci, jakékoliv luxusní vybavení nebo nejhezčí výhled, byt vždy bude mít své limity, určené lokalitou a typem domu.

A nezapomeňte také, že prodej bytu s profesionálním realitním agentem z Vaší lokality je vždy VÝHODNĚJŠÍ.

 

Tip: Vyberte si svého realitního poradce na základě nezávislých referencí jiných klientů. 

 

Tip: Nechte si vypracovat podrobný odhad ceny Vaší nemovitosti od specialisty. 

Po vyplnění formuláře Vám vypracujeme přesnější profesionální odhad prodejní ceny Vašeho bytu. Tato služba je zcela ZDARMA.

 

m2 (celé číslo bez mezer)



CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Štítky: jak prodat byt

Datum zveřejnění: 14.01.2021