Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Jak koupit byt a na co si dát pozor krok po kroku

Jak koupit byt a na co si dát pozor krok po kroku

Zdroj obrázku: freepik.com

I když rádi brouzdáte nabídkou realitních serverů a díváte se, co se aktuálně prodává, jako první krok byste si měli zjistit, zda na byt máte peníze.

 

#1: Připravte si peníze

Pakliže máte připravené peníze “v hotovosti”, máte vyhráno. Většina z vás však takové štěstí nemá, a proto nezbývá než si půjčit.

Předschválení úvěru

Nemá smysl se poohlížet po bytu, pakliže ani nevíte, zda na něj budete mít peníze. Prvním krokem proto je navštívit hypotečního specialistu, který vám pomůže rozklíčovat, zda vám půjčí a s jak velkou částkou můžete počítat. Dozvíte se také, jak velký podíl vlastních naspořených peněz budete potřebovat. Pro ověření vašich finančních možností můžete také využít naší hypoteční kalkulačky

Tip: Vyzkoušet hypoteční kalkulačku

Chystáte se financovat koupi prodejem stávajícího bytu?

Pak můžeme hovořit o něčem jako o “výměně bytů”. Ačkoliv se nejedná o doopravdickou výměnu ve smyslu “kus za kus”, správné načasování může být pěkný oříšek.

Přemýšlejte s námi

Hledáte svůj vysněný byt, což není jednoduchý úkol, ale řekněme, že jste ho našli a velmi se vám líbí. Logicky byste si ho chtěli zarezervovat, aby vám ho nikdo nevyfoukl, a to znamená, že ho musíte zaplatit do dvou až tří měsíců.

Jenže nabídnout svůj byt na prodej a najít pro něj dobrého kupce za dobrou cenu, to nelze stihnout za pouhé dva měsíce. Tento postup znamená obrovský stres, prodej pod tlakem a pravděpodobně za nižší cenu, než byste mohli získat. Proto bychom vám doporučili, abyste se předtím, než se pustíte do operace "kulový blesk", poradili s profesionálním realitním poradcem, který vám pomůže pečlivě naplánovat a precizně zorganizovat tuto transakci.

Většina realitních poradců CHIRŠ tyto transakce dělá formou výměny, a proto dobře znají všechny překážky na této cestě a pomohou vám ji úspěšně absolvovat.

Tip: Vybrat si svého realitního makléře

#2: Stanovte si, co od života (= bydlení) chcete

Zatímco někteří kupující se zamilují do prvního bytu, který navštíví, jiní hledají i dlouhé měsíce. Vyvíjet se mohou i očekávání a preference. Nezřídka se stane, že zájemci začnou hledat domek v okrajové části města a nakonec skončí u koupě malého bytu v centru města nebo naopak.

 

Během přemýšlení o výběru domu či bytu zvažte:

  • V jaké životní fázi se nacházíte? Chystáte se v nemovitosti prožít celý život nebo jen aktuální část života?
  • Plánujete (další) děti, domácí mazlíčky nebo péči o (pra)rodiče?
  • Jak daleko budete dojíždět do zaměstnání? Skutečně je vaším snem trávit přepravou jednu či dvě hodiny denně? Nebo se raději spokojíte s menším bytem, ale blíže zaměstnání?
  • Pokud máte děti, kam budou chodit do školy a kam na kroužky? Budete je vozit autem nebo preferujete docházkovou vzdálenost?
  • Skutečně potřebujete velké množství úložných prostor? Nebo se spokojíte s menší bytem a zaměříte se na minimalistický způsob života?
  • Co dalšího ke spokojenému životu potřebujete? Splňuje tyto požadavky váš předmětný byt?
  • Poslední důležitou otázkou je, zda v bytě plánuje “žít” nebo pouze “přespávat”.

Nyní už máte jasno v tom, co od bytu očekáváte.

#3: Přišel čas začít hledat

Aby vaše špiónská práce byla co možná nejefektivnější, doporučujeme udělat tyto kroky:

  • Prohlížejte novinky v nabídce realitních serverů nejlépe každý den,
  • Nezávazně zadejte vaši poptávku. Zdarma vám budeme zasílat každou novinku v nabídce naší kanceláře, takže už vám žádný z potenciálních bytů neunikne.
  • Mějte oči otevřené. Když jdete po ulici, rozhlížejte se, zda někde neuvidíte nápis “na prodej”. Ačkoliv většinu bytů dnes velmi snadno najdete na realitních serverech, nikdy nevíte, kde na vás jaká zajímavá nabídka vyskočí.

Tip: Hledáte vysněnou nemovitost? Založte si poptávku. Pomůže Vám hledat.

#4: Kolečko prohlídek

Než si lidé vyberou svůj vysněný byt, průměrně absolvují 10-30 prohlídek různých bytů.

Na co se ptát při koupi bytu?

  • Jak vysoké jsou zálohy na energie?
  • Jak vysoký je “fond oprav”?
  • U družstevních bytů se zeptejte na tzv. anuitu.
  • Jak staré jsou rozvody elektřiny a vody?
  • Kdy a jak byly jaké části bytu a společných prostor v domě naposledy rekonstruovány?
  • Co všechno k bytu náleží? Sklep, sklepní kóje, balkon, možnost využívání kolárny apod.
  • Jak velká je podlahová a užitná plocha? Jsou oba parametry uvedeny správně?
  • Jací jsou v domě sousedé? Jsou nekonfliktní?
  • Plánuje se společenství vlastníků nebo družstvo zavázat k nějaké půjčce? Např. na renovaci výtahu či novou fasádu.
  • Porozhlédněte se po okolí a “vyzkoušejte si”, co budete dělat, pokud budete muset rychle skočit pro něco do obchodu, kam budete chodit venčit psa nebo kam si půjdete zaběhat.

#5:Jednání o ceně

Pakliže jste našli vysněný byt, můžete se pokusit o vyjednávání o ceně. Ale s citem - pokud na byt stojí fronta 30 vážných zájemců, vůbec se o vyjednávání nesnažte a podepište rezervační smlouvu (kterou si předem pečlivě přečtěte!!!). S vyjednáváním vám samozřejmě pomůže i váš realitní makléř, který má zkušenosti s tím, o jak velkou slevu se můžete pokusit a kdy je ten správný čas se zeptat.

#6: Podpis rezervační smlouvy

Pokud jste narazili na byt, o kterém jste skálopevně přesvědčeni, že “tohle je on”, je čas přistoupit k podpisu rezervační smlouvy.

Na co si u rezervační smlouvy dát pozor?

  • rezervační lhůta se obvykle uzavírá na dobu 1-2 měsíců. Vždy je však lepší mít delší rezervační lhůtu, zvláště tehdy, pokud si berete na koupi hypotéku,
  • rezervační smlouva by měla být trojstranná, měl by ji tedy podepsat zprostředkovatel, kupující i prodávající,
  • ověřte si na výpisu z katastru nemovitostí správnost všech údajů či požádejte makléře, aby vám výpis z katastru ukázal. Výpis si zkontrolujte a ověřte si, že na nemovitosti nevázne žádná exekuce nebo jiné právní vady. Tak jako tak jej budete později potřebovat k vyřízení hypotéky,
  • smlouvu si pečlivě přečtěte a pokud vám nebude cokoliv jasné, tak se ptejte!

#7: Vyřízení hypotéky

Samotné vyřizování hypotéky je poměrně složitý proces. Pokud za vámi však bude stát zkušený realitní makléř a hypoteční specialista, sami vás krok po kroku provedou tím, co je třeba k vyřízení hypotéky.

#8: Podpis kupní smlouvy

A je to tady,  ten slavnostní okamžik. Po podpisu kupní smlouvy následuje uvolnění peněz z hypotéky do úschovy a přepis nemovitosti na katastru. Celým procesem by vás opět měl provést realitní makléř.

#9: Předání nemovitosti

Vaše jméno zdobí kolonky výpisu z katastru nemovitostí. Přišel čas předání nemovitosti a stěhování. Během předání nemovitosti byste neměli zapomenout podepsat předávací protokol, kam budou zaznamenány případné vady na nemovitosti, počty předaných klíčů či stavy energií. Připravit si můžete také formuláře na přepis energií a vše vyřídit při jednom. V tento okamžik je prodávajícímu vyplacena kupní cena (pokud není smluvně dohodnuto jinak).

#10: Stěhování

Vítejte v novém domově, přejeme ať stěhování ve zdraví přežijete!

SOUHRN: Koupě bytu, na co si dát pozor:

  • zkontrolujte si list vlastnictví,
  • ujistěte se, zda nemovitost odpovídá skutečně vašim požadavkům, 
  • pořádně si pročtěte rezervační i kupní smlouvu,
  • potvrďte si, že jste schopní dodržet termíny plynoucí ze smlouvy.

 

Zdá se vám proces koupě bytu složitý? Máte pravdu, není to nic snadného. Rádi vám proto poradíme a budeme vaší skálou, o kterou se můžete během shánění bytu opřít. 

 

Přemýšlíte o koupi nebo prodeji své nemovitosti? Máte nějaké dotazy? Neváhejte nás kontaktovat. Obratem se s Vámi spojíme a domluvíme nezávaznou schůzku. 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 25.04.2023