Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Proč je role realitního makléře nepostradatelná

Proč je role realitního makléře nepostradatelná

Zdroj obrázku: freepik.com

Za léta praxe jsme vypozorovali, že makléři často nemají jasno v tom, co, jak a proč dělat, a že jim chybí systém. Jakou nadstavbu tedy zprostředkovatel přináší? A jaká je role realitního makléře?

Profese realitního makléře v posledních letech v očích některých ztratila svou prestiž a obor se obecně potýká s reputačními problémy. Proč tomu tak je? Jak jsme již uvedli v úvodu, nejednomu makléři chybí SYSTÉM a přesně si nejsou jisti, proč je klienti vlastně potřebují.

 

2 důvody proč je práce realitního makléře důležitá

Pojďme nyní ukázat dva skutečné důvody, proč je makléřské řemeslo stejně užitečné a důležité jako každé jiné hodnotné povolání.

Nejčastějším důvodem, proč se lidé pustí do prodeje nemovitosti na vlastní pěst, je vidina ušetřené provize. Opak se však obvykle stane pravdou a namísto toho, aby realitní kancelář ukousla z bytu hodnotu balkonu, ji tam přidá. Proč?

Ve své podstatě můžete rozdělit přínosy makléře do dvou rovin. EMOCIONÁLNÍ a DOVEDNOSTNÍ.

 

1.Dovednostní rovina

Neexistuje snad žádná země na světě, kde by neexistovalo povolání realitního makléře. Lidé obvykle prodávají nemovitost jednou či maximálně párkrát za život. Proto ani nemají šanci stát se odborníky na marketing, vyjednávání, právo a na postup při uzavírání smluv. Při prodeji nemovitosti jde obvykle o několikamilionové obchody. K tomu už se vyplatí přizvat si profesionální pomoc.

 

2.Emocionální rovina

Nyní se trochu rozvášníme a dovolíme si tuto oblast rozvést o něco málo více. Navštívíme přitom svět psychologie a představíme ohromující výsledky výzkumu vědce Daniela Kahnemana, který v roce 2002 získal Nobelovu cenu v oblasti ekonomie.

Jeho experimenty odhalily, že v ryze ekonomických situacích, kdy se očekává čistě RACIONÁLNÍ chování, se stejně téměř všichni nakonec chováme čistě IRACIONÁLNĚ.

 

Ukázka z výzkumu:

Dvojice dostala za úkol, aby si mezi sebou rozdělila sumu peněz. Vše probíhalo tak, že první zúčastněný dostal určitou částku s tím, že měl svému kolegovi nabídnout podíl ve výši, jaký sám určil. V případě, že by protějšek nabídku přijal, oba by si peníze ponechali. Kdyby však odmítl, odejdou oba s prázdnou. Jednoduché, že?

Zdálo by se, že se každá z dvojic podělí spravedlivě 50/50 a půjdou spokojeně domů. Z ekonomického hlediska by se jednalo o RACIONÁLNÍ rozhodnutí. Skutečnost však byla úplně jiná. Ten, kdo o penězích rozhodoval, nabídl svému protějšku jen almužnu v podobě 10-15 %. Jednalo se sice o malý, ale jistý zisk.

Logické by bylo peníze vzít.

Většina z účastníků se však překvapivě zachovala úplně jinak a chtěla “nespravedlivou” nabídku potrestat. Vše dopadlo tak, že většina z účastníků nakonec nedostala vůbec NIC.

 

Druhý hodně zajímavý experiment:

Úkolem účastníků bylo určit hodnotu hrnečku. V první fázi se na ní všichni více méně shodli. To se však změnilo v momentě, kdy jeden z dvojice získal hrneček jako dárek a kdy hrneček dostal status VLASTNÍHO MAJETKU. V okamžiku, kdy měl hrneček prodat druhému účastníkovi se ukázalo, že novopečený vlastník je ochotný ho prodat pouze za vyšší cenu, než jaká byla všemi odhadovaná cena. Oproti tomu druhá strana byla ochotná zaplatit pouze nižší než odhadovanou částku. Ve většině případů se dvojice nedokázala na ceně shodnout, takže z obchodu sešlo.

 

Shrnutí experimentů:

Většina z nás se domnívá, že pokud jde o peníze, budeme se chovat racionálně, abychom získali nejvyšší možný zisk a výhody. Pod vlivem emocí se ale v praxi často raději vzdáme svého zisku úplně. Velký vliv na vše má naše vnímání vlastnictví.

 

Jde-li o náš osobní majetek, rozum snadno vyšachují emoce.

 

Zde začíná úloha makléře v oblasti emocí. Zatímco majitel nemovitosti prodává své VLASTNICTVÍ a SVŮJ DOMOV, realitní makléř prodává NEMOVITOST.

Vraťme se ještě k našemu držiteli Nobelovi ceny Danielu Kahnemanovi. Po uvedených příkladech je již jasné, proč Kahneman prokázal, že role nezávislého zprostředkovatele je v obchodech mezi „obyčejnými lidmi“ zcela nepostradatelná.

Pokud ještě hledáte své sebeurčení jakožto osoby (budoucího) realitního makléře, právě jste ho našli. Nijak sice nezpochybňujeme, že většina lidí dokáže prodat svou nemovitost i sama. Otázkou však je, zda na tom pod vlivem emocí a celé řady dalších faktorů, nebudou tratní.

 

Jak se stát realitním makléřem

Zajímá vás, jak se stát realitním makléřem? Ozvěte se nám ještě dnes. Na školeních a seminářích CHIRŠ dopodrobna rozebíráme strategie podnikání realitního makléře, ukazujeme kolegům jak nadstandardně výdělečným a stabilním může být, a hlavně jak mohou být užiteční pro své zákazníky a vytvářet pro ně vysokou přidanou hodnotu.

 

Rádi s vámi nezávazně probereme, zda je tato práce vhodná i pro vás, a prozradíme, co vše obnáší. Neváhejte nás kontaktovat.



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 15.11.2022