Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Jak spočítat užitnou a obytnou plochu bytu?

Jak spočítat užitnou a obytnou plochu bytu?

Zdroj obrázku: freepik.com

Co je to užitná plocha bytu?

Zákon uvádí, že podlahová plocha je součtem celé plochy bytu (ustanovení § 1222 NOZ a nařízení vlády č. 366/2013). Započítávají se do ní tedy také obvodové zdi bytu, a to včetně vnitřních příček. Díky tomu zjistíme také údaj, kolik metrů čtverečních bude byt měřit v případě, že odstraníte vnitřní příčky.

Kromě vnitřních příček do tohoto údaje započítáváme plochu, která se nachází pod zabudovanými předměty, jakými jsou vestavěné skříně, sloup, vana nebo jiné vestavěné zařizovací předměty.

Do podlahové plochy se započítává také plocha sklepa, pakliže se nejedná o sklepní kóji.

Co se však nezapočítává, jsou společné části bytu, jakými jsou balkon, lodžie, terasa či atria.

 

Tip: Prodáváte byt? Zjistěte, zda se v naší databázi nenachází poptávající na Vaši nemovitost.

Co je to obytná plocha bytu?

Obytná plocha představuje součet vnitřních výměr obytných místností. Nezapočítávají se sem tedy místnosti, které nesplňují definici “obytné” místnosti, která zní: “za obytnou místnost se považuje přímo osvětlená a přímo větratelná místnost o podlahové ploše alespoň 8 m², kterou lze přímo nebo dostatečně nepřímo vytápět a je určena k celoročnímu bydlení.”

Mezi obytné místnosti NEPATŘÍ například: koupelny, chodby, schodiště, kuchyně bez oken, komory apod.

Jak se spočítá plocha bytu v případě, že se jedná o podkroví?

Trochu složitěji se vypočítává podlahová plocha podkrovních místností. Podle zákona by měly mít obytné místnosti výšku stropu minimálně 2,3 metru. Pakliže jsou stropy šikmé, což vyplývá z podstaty podkroví, pak musí splňovat minimální tzv. světlou výšku, která musí být minimálně nad polovinou podlahové plochy.

Závěrem: pokud nevíte, jak to je, zeptejte se!

Pokud kupujete nebo prodáváte dům či byt, ověřte si, jak velká nemovitost ve skutečnosti je. Rozdíl mezi podlahovými a obytnými plochami se pletou i nejednomu odborníkovi, natož laikovi! Proto se zkrátka zeptejte/uveďte, co přesně do výměry náleží. V ideálním případě můžete vycházet z projektů, pokud je máte k dispozici.

Vybíráte nebo prodáváte byt a potřebujete poradit? Nezávazně a rádi Vám s čímkoliv poradíme. Vyplňte formulář a my Vás budeme obratem kontaktovat. 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 05.04.2023