Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Jaké typy bytů najdete ve Stodůlkách a jak se liší 2+1 od 2+kk?

Jaké typy bytů najdete ve Stodůlkách a jak se liší 2+1 od 2+kk?

Co znamená byt 2+kk a jak se liší od 2+1?

Hlavní rozdíl spočívá v tom, že byt o dispozici 2+1 disponuje vlastní kuchyní coby oddělenou místností. Za tu přitom považujeme místnost se samostatným vchodem a oknem. Oproti tomu za samostatnou místnost nepovažujeme takovou, která nemá okna, nebo pokoj, který je od jiné místnosti oddělený pouze částečnou příčkou.

Slovníček pojmů:

2+kk =  byt se dvěma samostatnými místnostmi a kuchyňským koutem, který je součástí jedné z místností.

2+1 =  byt se dvěma samostatnými pokoji a jednou samostatnou kuchyní.

Vzor plánku bytu s dispozicí 2+kk

Vzor plánku bytu s dispozicí 2+1

Je lepší koupit byt “+kk” nebo “+1”?

Abychom byli na tuto otázku schopní odpovědět, museli bychom proniknout hluboko do intimity vaší domácnosti. Stejně tak jako správný architekt zkoumá zvyky členů domácnosti, pro které navrhuje dům, stejně tak i vy byste se měli zamyslet nad tím, jaké potřeby má vaše rodina.

 

Vše má své pro a proti. Byty s kuchyňským koutem nejsou trendem nazdařbůh. Má to hned několik důvodů. V dnešní hektické době chceme být všichni co nejvíce spolu a “hospodyňka” nechce být izolovaná sama v kuchyni. To je hlavní výhodou bytu s kuchyňským koutem - budete více spolu. A to není vše, čeká vás navíc prožitek většího prostoru, více světla a celkově větší vzdušnost.

 

Otázkou však je, zda si skutečně toužíte být nablízku nonstop. Pakliže nebydlíte sami, rozhodně oceníte alespoň jednu uzavíratelnou samostatnou místnost, kam budete moct utéct v momentě, kdy jeden bude chtít spát a ostatním se ještě na kutě chtít nebude. Mezi další výhody bytu s oddělenou kuchyní (1+1, 2+1, 3+1, atd.) patří, že získáte více úložných prostorů. Na stranu nevýhod si však přičtěte, že byt nebude působit tak prostorně a elegantně.

 

Stále si nevíte rady, jaký typ bytu zvolit? Prohlédněte si naši nabídku bytů a sami zvažte, co by pro vás bylo nejvhodnější.

Označení dispozic bytů v inzerátech

  • 1+1, 1+kk: Jedná se o nejčastější označení dispozice bytu v inzerátech na prodej nemovitostí.
  • Loft: Tímto pojmem se označuje byt s vysokými stropy a otevřeným prostorem, přičemž kuchyň a ložnice jsou propojené.
  • Mezonet: Jedná se o byt se dvěma a více patry.
  • Garsoniéra: Jedná se o byt 1+kk, pouze pod jiným názvem.
  • Duplex: Jedná se o luxusní mezonetové byty se dvěma plnohodnotnými patry.

 

Tip: Zjistěte, zda někdo z naší databáze poptávajících nehledá byt podobný tomu Vašemu.

Jaké byty najdete ve Stodůlkách

Sídliště Stodůlky se stavělo postupně od 80. let. Na stavbu většiny domů se použil tentýž projekt, proto jsou byty v panelových domech na Praze 13 prakticky stejné.

 

Většina dvoupokojových bytů o dispozici 2+kk má velikosti okolo 43 m2 a chybí jim balkon. Pouze v blízkosti metra Nové Butovice se nachází několik domů s dvoupokojovými byty, které mají velkou lodžii. Překvapivě větší plochu pak mají byty 1+1 v okolí metra Lužiny a Luka, které bývají velké 48-60 m2, které se vyznačují poměrně prostornou předsíní a velkou lodžií.

 

Tři- a čtyřpokojové byty v panelových domech měly podle původního projektu oddělenou kuchyň. V průběhu plynutí času však majitelé odstraňovali příčky v kuchyni, čímž často změnili dispozici z 3+1 nebo 4+1 na 3+kk nebo 4+kk. Původní stěna mezi obývacím pokojem a kuchyní ve většině případů není nosná a její odstranění nevyžadovalo stavební povolení.

 

TIP: Pakliže kupujete byt o dispozici 3+kk ve Stodůlkách, můžete si být prakticky jistí, že dispozici na 4+kk budete moci změnit a byt můžete bez obav koupit.

 

Tip: Hledáte byt ve Stodůlkách a blízkém okolí? Nechte si zasílat aktuální novinky z naší nabídky.

 

Výjimka: O něco málo jiné jsou tzv. "rohové" byty na Velké ohradě, kde je kuchyň oddělená od zbytku bytu nosnou zdí. Ačkoliv není v tomto ohledu možné dispozici bytu změnit, ve své podstatě to ani není třeba, protože samotná kuchyň je mnohem prostornější a celý byt má větší plochu.

 

Dalším specifikem bytů v oblasti Stodůlek jsou mezonetové tří- až pětipokojové byty, se kterými se můžeme setkat v okolí metra Hůrka a Nové Butovice (například v ulici Seydlerova a několika dalších).

 

U novějších domů už projektanti obvykle navrhli obývací pokoj spojený s kuchyní. Výjimkou je jen několik starších cihlových domů, např. v ulici Volutova nebo Klausova, kde najdete byty s oddělenou kuchyní. Jejich výhodou je však celkově větší plocha.

 

Tip: Prodáváte byt ve Stodůlkách? Kontaktujte nás, máme pro něj celou řadu poptávajících.

 

Potřebujete poradit, jaký typ bytu by vyhovoval právě vám? Vyplňte formulář a my se Vám obratem ozveme. Na lokalitu Stodůlek se specializujeme. Rádi a profesionálně Vám poradíme.

 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 08.02.2023