Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Zjistěte, co to jsou skryté vady, jaké mohou být a jak se jim bránit.

Zjistěte, co to jsou skryté vady, jaké mohou být a jak se jim bránit.

Zdroj obrázku: freepik.com

Co je to skrytá vada na nemovitosti?

Skrytá vada je taková vada, která není na první pohled vidět. Jedná se o velkého strašáka pro každého, kdo kupuje nebo prodává nemovitost. Proč? Kupující totiž může skryté vady reklamovat až 5 let po koupi.

 

Skryté vady se dělí na fyzické a právní

Příklad fyzických skrytých vad - plíseň za skříní, odchylka fyzického stavu od stavební dokumentace (např. jinudy vedené inženýrské sítě), problémy se statikou apod.

Příklady právních vad - převážně se jedná o vady, které nejsou zapsané v katastru nemovitostí, např. existence různých nájemních smluv nebo jiných závazků  vůči třetím osobám.

 

Skryté vady jsou nepříjemné pro všechny strany

V ideálním případě byste se měli snažit odhalit skryté vady ještě před koupí či prodejem nemovitosti. My, jakožto realitní makléři, doporučujeme každému prodávajícímu i kupujícímu, aby nechal předmětnou nemovitost prohlédnout “stavařem” ještě před koupí/prodejem. Tím přitom může být jak zkušený zedník, architekt, projektant nebo kdokoliv jiný z oboru. V současnosti je také možné si objednat služby tzv. inspektora nemovitostí, který se specializuje na to, že vypracuje nezávislý posudek stavby.

 

Z praxe víme, jak umí skryté vady potrápit a rádi bychom doporučili každému, aby udělal maximum proto, aby se s nimi nemusel potýkat. Pokud je totiž objevíte dodatečně, může se jednat o jeden velký “průšvih”.

 

Kdo by si měl nechat vypracovat nezávislý posudek na nemovitost?

Posouzení fyzického stavu nemovitosti je vhodné jak pro kupující, tak i pro prodávající. Proč? Jak už jsme uvedli, skryté vady na nemovitosti je možné reklamovat až 5 let zpětně. Pojďme si uvést příklad.

 

“Paní Nováková se se svým manželem po rozvodu dohodla, že jejich bývalý společný domov prodají a vyřeší tak zaniklé společné jmění manželů. Nemovitost se podařilo prodat za maximální možnou cenu. Vše vypadalo idylicky. Bohužel přibližně po měsíci zjistil nový vlastník nemovitosti, že rozvody vody, topení a elektřiny jsou vedené jinudy, než jak tvrdí projektová dokumentace. Rozhodl se proto, že chce od smlouvy odstoupit. Ve výsledku bylo velmi pravděpodobné, že institutu skrytých vad chtěl využít úplně z jiného důvodu. Například našel výhodnější nabídku na koupi nemovitosti, nebo mu nevyhovovali sousedé, nebo mu nakonec třeba přišla kupní cena pouze příliš vysoká. Důvodů zkrátka mohlo být více. Ale co teď? Jak vše dopadne? Těžko říci. Celý případ se může protáhnout na léta soudních tahanic, které budou všechny strany stát mnoho peněz i nervů.”

 

Skryté vady dělíme na odstranitelné a neodstranitelné

Odstranitelné skryté vady - pokud se nějaká taková vada po prodeji odhalí, kupující má právo požadovat odstranění vady nebo slevu.

 

Neodstranitelné vady - jedná se o vady zásadnějšího rázu. V extrémním případě má kupující právo požadovat odstoupení od smlouvy.

 

TIP: V současné době se bohužel na trhu můžeme setkat dokonce i s "advokátními kancelářemi”, které se na vyhledávání skrytých vad zaměřují, a tak trochu jich i zneužívat. Proto je třeba za sebou mít vždy silného partnera, ideálně zkušeného realitního makléře, který vám poradí po praktických i po právních stránkách.

 

Váháte, jak co nejbezpečněji prodat nebo koupit nemovitost? Zásadní je vybrat zkušeného realitního makléře, který Vás procesem koupě nebo prodeje nemovitosti bezpečně provede.

 

Přečtěte si recenze realitních makléřů z CHIRŠ RK

 

Pro prodávající - jak se bránit skrytým vadám?

Nemilou skutečností je, že nepomůže, ani když do předávacího protokolu uvedete, že “kupující přebírá nemovitost, jak stojí a leží” nebo že “kupující se před podpisem smlouvy seznámil se stavem nemovitosti”. Zodpovědnosti se prodávající nezbaví ani tehdy, když do smlouvy uvede, že „kupující byl seznámen se stavem nemovitosti a přebírá ji tak do vlastních rukou".

 

Jedinou možností, která je podle zákona přípustná, se používá u domů určených k demolici nebo ke kompletní rekonstrukci. V takové případě si mohou strany navzájem písemně potvrdit, že kupující přebírá odpovědnost za skryté vady, že nebudou považovat odškodnění.

 

Pro kupující - jak se bránit skrytým vadám?

Podle občanského zákoníku musí kupující oznámit skrytou vadu ihned poté, co ji odhalí. Jednou z námitek prodávajících může být, že skrytá vada nebyla oznámena včas.

 

Jak postupovat při odhalení skryté vady po převzetí nemovitosti?

Pokud už jste odhalili skrytou vadu až po převzetí, je důležité co nejdříve zjistit, zda byla skrytá vada při převzetí přítomná nebo zda vznikla později. Pokud nejste odborník a nemáte dostatečné znalosti o stavebnictví, nechte si vypracovat odborný znalecký posudek nebo si pro začátek alespoň nechte poradit od známého stavaře. Jestliže jste přesvědčeni o tom, že se o skrytou vadu skutečně jedná, pak se můžete na prodávajícího obrátit a požadovat po něm odstranění vady, dodatečnou slevu nebo v nejhorším případě i odstoupení od smlouvy.

 

Chcete bezpečně prodat vaši nemovitost? Rádi vám pomůžeme. Spravujeme rozsáhlou databázi poptávajících, kteří pouze čekají na správnou nemovitost.

 

Vyhledejte si svého kupce ve veřejné databázi

 

Uvažujete-li o koupi či prodeji nemovitosti neváhejte nás kontaktovat. Obratem se s Vámi spojíme a domluvíme nezávaznou schůzku.

 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 17.01.2023