Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Co je to anuita a na co myslet při koupi bytu v družstevním vlastnictví?

Co je to anuita a na co myslet při koupi bytu v družstevním vlastnictví?

Zdroj: freepik.com

Jak funguje bytové družstvo

Bytové družstvo je něco jako firma, stát ve státě. Má svoji ústavu (stanovy) a řídící orgány (představenstvo a členská schůze). Rámcově se řídí českými zákony (Zákon o obchodních korporacích 90/2012 Sb.), jinak ale může mít ve svých stanovách určitá specifická práva a povinnosti svých členů. Například může zakázat či omezit uzavírání podnájemních smluv nebo dokonce zcela vyloučit neplatiče nebo problematického souseda. Členové družstva ovlivňují jeho činnost svými hlasy na členské schůzi, mají právo nahlížet do účetnictví družstva a samozřejmě mohou být voleni do představenstva družstva.

Člen družstva není skutečným majitelem družstevního bytu, ve kterém bydlí, jak se to často říká. Majitelem veškerého majetku je samotné družstvo, které jednotlivé byty pronajímá svým členům. Právě členský podíl v družstvu spojený s právem pronájmu od družstva konkrétního bytu je skutečným předmětem prodeje v případě „prodeje bytu v družstevním vlastnictví“.

 

Výhody a nevýhody družstevního vlastnictví

Družstevní vlastnictví má své výhody i nevýhody. Na jednu stranu, jelikož družstevní byty většinou nejsou evidované na katastru nemovitostí, nemůžete jimi ručit bance kvůli získání hypotéky a také družstvo může omezit vaše právo dát byt do podnájmu.

Na druhou stranu družstevní byty jsou zpravidla o 5 až 10 % levnější oproti bytům v osobním vlastnictví, jejich pořízení rychlejší a jednodušší, stačí uzavřít dohodu o převodu a doručit ji družstvu (pozor ale na případné poplatky družstvu).

Tip: Jak ušetřit při koupi nemovitosti

 

Co je to vlastně anuita a co tvoří anuitní splátku?

Družstevní domy se zpravidla lépe spravují, navíc družstva získávají snadněji a levněji úvěr na rekonstrukci a platí nižší daně z nemovitostí.

Na pořízení, výstavbu či rekonstrukci bytového domu si družstvo, jako právnická osoba, pořizuje bankovní úvěr. Ten se následně rozpočítává v určitých poměrech mezi jednotlivé členy družstva, například podle velikosti nebo dispozic bytů.

A přesně tomu se říká anuita – zbylá nesplacená část úvěru družstva, připadající konkrétnímu družstevníkovi. Anuita se hradí v pravidelných měsíčních splátkách, stejných po celou dobu trvání úvěru (zahrnuje teda jak splátku jistiny, tak i úroky), až dokud není celý úvěr splacený.

 

Co si zjistit, než koupíte byt v družstevním vlastnictví

Výhodou anuity je to, že prvotní investice do družstevního bydlení je nižší, zpravidla zaplatíte tržní cenu, poníženou právě o výši anuity. Musíte však počítat s pravidelnými měsíčními výdaji navíc, většinou je to několik tisíc korun.

Před tím, než se rozhodnete koupit družstevní byt, měli byste proto zjistit, jakou anuitní částkou je byt zatížen. Bytové družstvo musí sdělit celkovou nesplacenou část anuity, měsíční splátku a dobu, po kterou se bude splácet.

 

Jak převést byt do osobního vlastnictví

V případě, že chcete převést byt do osobního vlastnictví je zapotřebí se také podívat do stanov družstva, případně do zápisů členské schůze, které určují možnost a podmínky převodu. Splacení celé zbylé anuity je jednou z nich, nikoliv však jedinou.

Koupě družstevního bytu je zásadním krokem, který vyžaduje značnou obezřetnost a pečlivost. Proto doporučujeme obrátit se na odborníky, kteří vám poskytnout svoji asistenci při každém kroku tohoto náročného procesu.

Tip: Jak nenaletět při koupi bytu.

 

V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám zodpovíme veškeré dotazy. 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 05.09.2022