Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

3 jednoduché způsoby, jak určit tržní cenu nemovitosti

3 jednoduché způsoby, jak určit tržní cenu nemovitosti

Nikdo nechce prodat svůj byt pod cenou, na druhou stranu přemrštěná částka odradí dobré kupující. Je tedy důležité nastavit rozumnou prodejní cenu. Ale jak?

Pochopitelně chcete dostat za své bydlení maximum, tedy tu nejvyšší částku, jakou tržní prostředí dovoluje. Připomeňme si: co je to tržní cena? Je to jakákoli částka, za kterou je kupec ochoten vaši nemovitost koupit a vy prodat.

Jenže jak lze zjistit tržní cenu nemovitosti?

Možná vás to překvapí, ale její určení není vůbec snadné. Už proto, že neexistuje žádný katalog ani ceník, jímž byste se mohli řídit. Ani existovat nemůže. Vždyť i dva stejné byty v témže domě se budou lišit – technickým stavem, vybavením, výhledem z oken a také podmínkami a důvody prodeje.

Proto profesionální realitní agenti, chtějí-li zjistit cenu bytu, která má šanci uspět, mluví raději o úrovni ceny. Myslí tím konkrétní cenové rozmezí.

Jak se dá toto rozmezí určit?


1. Porovnáte ceny, za něž se nabízejí srovnatelné nemovitosti

Stačí projít realitní servery, vytipovat podobné byty či domy a za chvíli máte jasnou představu. Je to ta nejjednodušší, nejlevnější a také nejrychlejší cesta, jak zjistit cenu nemovitosti ve smyslu cenové úrovně.

Jakkoliv se v tržním prostředí vyplatí znát konkurenci, je tu však jeden háček.
Co na internetu vidíte, jsou nemovitosti, které se neprodaly. A tedy ceny, za něž tyto nemovitosti nikdo nechce. Protože kdyby ano, už by přece dávno zmizely z nabídky.

Jestli chcete tuto zákeřnost eliminovat, musíte postupovat následně:

  • Každý den si poznamenáte všechny inzeráty nemovitostí, jež vás zajímají, a budete sledovat, které z nabídky zmizí.
  • Zavoláte prodejci, abyste zjistili, za jakou cenu tu kterou nemovitost prodal, a zeptáte se také na obchodní podmínky.
  • Tyto informace budete shromažďovat minimálně po dobu několika měsíců.

Jedině tak na základě informací z inzertních portálů dáte dohromady analýzu reálné situace na trhu.

 

2. Budete pracovat s cenami z katastru nemovitostí

Všechny nemovitostní transakce podléhají povinné registraci na katastru nemovitostí. Proto také ceny, jež uvidíte v katastrální cenové mapě, představují skutečné prodejní ceny.

Je to tedy dobrá cesta, jak určit cenu nemovitosti. Ale opět je tu komplikace.

Mapa vám neřekne nic o samotné nemovitosti ani o obchodních podmínkách, které dokážou výrazně ovlivnit konečnou cenu. Je rozdíl, je-li byt po rekonstrukci, nebo před ní, jestli šlo o exekuční prodej, nebo majitelé na peníze nespěchali.

 

3. Zjistíte poptávkové ceny

Myslíme tím informaci, jakou částku jsou zájemci připraveni aktuálně zaplatit za podobnou nemovitost.

A ani tady nechybí zádrhel.

Toto povědomí mají jen prodejci, kteří se specializují na určitou lokalitu.

Jako laici si možná vyberete jeden z uvedených způsobů, ale vězte, že profesionální prodejci běžně pracují se všemi. Sledují konkrétní nabídky i vývoj trhu ve své lokalitě, jsou zvyklí nahlížet do katastru nemovitostí a evidují poptávky kupujících.

 

Tip: Zjistěte, zda někdo z naší databáze poptávajících nehledá právě váš byt.

 

Jak vypočítat prodejní cenu? S jejím odhadem vám pomůže naše kalkulačka.

 

Tip: Zjistěte cenu Vašeho bytu online výpočtem z naší kalkulačky

 

Ale jestli se zbytečně nechcete připravit o peníze ani o čas, vyplatí se vám svěřit prodej profesionálnímu realitnímu agentovi.

 

Nechte si vypracovat podrobný odhad ceny Vaší nemovitosti od specialisty. Po vyplnění formuláře Vám obratem vypracujeme přesnější profesionální odhad prodejní ceny.

 

m2 (celé číslo bez mezer)



CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 14.12.2022