Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Je výhodnější byt prodat nebo pronajmout?

Je výhodnější byt prodat nebo pronajmout?

Ceny nemovitostí nejsou ničím stálým. Mohou se měnit doslova ze dne na den. Neustále se vyvíjejí a nikdo neví, co se s nimi skutečně stane. Experti se snaží odhadnout vývoj cen a neustále se předhánějí v tom, kdo připraví lepší prognózu.

Tip: Chcete znát cenu Vašeho bytu? Vyzkoušejte naší online kalkulačku 

Při rozhodování vám mohou pomoci tato pravidla:

Čekáním nic nezískáte a není rozhodující, zda ceny klesají nebo rostou

Nikdo totiž neví, co bude v budoucnu. Ani to, zda ceny nemovitostí budou klesat nebo porostou. A pokud byste náhodou prodali svůj stávající byt levně, pravděpodobně byste levně koupili i byt nový. Stejně tak, pokud by ceny byly vysoko, sice budete mít dobrý pocit z velkého zisku, ale zároveň vás draze vyjde i nové bydlení. Jiná situace samozřejmě nastává tehdy, pokud peníze získané prodejem chcete investovat např. do akcií, do zlata nebo jiných komodit nebo splnění snů. V takovém případě rada zní jednoznačně: PRODEJTE!

 Tip: Nechte si od nás vypracovat odhad tržní ceny zdarma. 

Aktuální životní situace

Pokud nepodnikáte a ani nemáte žádný plán, co uděláte s penězi získanými prodejem, raději si nemovitost ponechejte. Nemovitosti se totiž ze všech typů investic považují za jednu z nejbezpečnějších. Drží si svou hodnotu, ať už ceny rostou nebo klesají. V takové situaci zní rada: NEPRODÁVEJTE!

Na koupi nové nemovitosti si musíte vzít úvěr

Pokud vlastníte jeden byt a uvažujete o koupi nového, nabízí se následující řešení. Stávající byt můžete pronajmout a z peněz získaných pronájmem můžete umořovat hypotéku. Nedá se však jednoznačně říct, zda se jedná o výhodné řešení, protože do hry vstupuje velké množství proměnných. Například i to, zda máte již stávající byt splacený, výše úrokové sazby a další. V neposlední řadě nezapomínejte na rizika spojená s pronájmem. Přestane-li nájemník platit a odmítne-li se vystěhovat, může trvat až rok, než ho z bytu vystrnadíte. V takové situaci rada zní: Prodejte jen tehdy, máte-li finanční rezervu alespoň na půl roku.  

 Tip: Uvažujete o hypotečním úvěru? Vyzkoušejte naší kalkulačku. 

Nevíte si rady, zda-li svůj stávající byt prodat nebo pronajmout? Kontaktujte nás a poraďte se s profesionálním agentem CHIRŠ.  

 

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Jak prodat byt

Datum zveřejnění: 10.02.2022