Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Spolehlivé postupy, jak zjistit cenu nemovitosti

Spolehlivé postupy, jak zjistit cenu nemovitosti

Zdroj obrázku: freepik.com

Co je to tržní cena nemovitosti a jak ji určit?

Tržní cena je taková, za jakou se nemovitost skutečně prodá. Nikdy se nedá dopředu jednoznačně určit, protože se mění a vyvíjí spolu se situací na trhu.

Odhad tržních cen můžeme přirovnat k předpovědi počasí. Meteorologové vytvářejí předpověď počasí na základě proměnlivých údajů - aktuálních dat z meteorologických stanic, družic nebo z dlouhodobých statistik. Prognóza pro aktuální okamžik bývá poměrně přesná. Co však bude třeba za týden mohou odhadnout pouze orientačně. Trh s nemovitostmi je na tom podobně.

Naštěstí však existují poměrně spolehlivé postupy, jak odhadnout cenu nemovitosti.

Tip: Zjistěte cenu Vašeho bytu online výpočtem z naší kalkulačky

 

Cenové mapy nemovitostí

Profesionální realitní makléři mívají přístup k cenovým mapám. Díky nim mohou čerpat informace přímo z katastru nemovitostí, který eviduje ceny reálně prodaných nemovitostí, které se nacházejí ve srovnatelné lokalitě a prodali se v posledních 6-12 měsících.

 

Databáze realitní kanceláře

Informace o reálně prodaných nemovitostech je možné taktéž čerpat z databáze větších realitních kanceláří. Ty mají ve své podstatě stejnou funkci jako cenové mapy.

 

Pomocí aktuální inzerce nemovitostí

Prakticky každý, kdo začne uvažovat o prodeji nemovitosti, zamíří nejprve na internet, aby zjistil, “co se kde za kolik prodává”. Zde narážíme na nejčastější chybu prodávajících. Ceny, které vidí, jsou ceny NEPRODANÝCH nemovitostí. To znamená, že byty za dané ceny nikdo nechce koupit.

Pokud se však někdo rozhodne pro sledování aktuální inzerce, měl by v tom vytrvat alespoň po dobu několika měsíců, aby vypozoroval, jak se ceny měnily v čase. Zároveň by si měl poznamenávat, jaká cena byla u daného bytu v momentě, kdy z nabídky zmizel. Následně by měl zavolat prodejci a měl by si ověřit, zda se byt skutečně prodal a za kolik. Jedná se o mravenčí práci, která zabere mnoho a mnoho hodin.

 

Informace od zájemců

Další možností je udělat si takový malý průzkum trhu. Jinak řečeno, tržní cena se nachází na průsečíku nejnižší možné ceny, jakou je prodávající ochotný akceptovat, a maximální možné ceny, jakou je kupující ochotný zaplatit.

Kde ale sehnat potenciální zájemce, kterých bychom se zeptali, jakou cenu by byli ochotni za náš byt zaplatit? Rozsáhlou databázi zájemců o koupi obvykle evidují větší realitní kanceláře. Proto je vhodné vybrat si kvalitní realitní kancelář, která se specializuje na danou lokalitu a zeptat se přímo těchto zprostředkovatelů.

 

Tip: Zjistěte, zda někdo z naší databáze poptávajících nehledá právě váš byt.

 

Odhad tržní ceny nemovitosti  vs. odhadní cena

Zatímco tržní cenu nelze nikdy jednoznačně a trvale určit, cena odhadní se obvykle odvíjí od “tabulkových hodnot”. Jiný postup bude odhadce volit v případě, kdy se jedná o odhad pro daňové účely a jiný pro odhad kvůli hypotéce.

 

Efekt hotelového pokoje může zvednout cenu až o statisíce

Výslednou cenu mohou ovlivnit také emoce. Prohlídka bytu je jako první rande. Naším cílem je, aby se zájemce do nemovitosti “zamiloval” na první pohled. Vyplatí se proto vytvořit v bytu tzv. “efekt hotelového pokoje”.

Většina prohlídek končí neurčitě: “Musíme se poradit, ozveme se vám.” Podle psychologů bývají ovšem zájemci schopní učinit rozhodnutí ihned na prohlídce. Je k tomu ovšem potřeba, aby se (obvykle) zprostředkovatel správně ptal a uměl kupujícího navést k finálnímu rozhodnutí.

 

Vyplatí se proto pečlivě vybírat kvalifikovaného realitního makléře. Jednou z variant, jak při výběru postupovat, je absolvovat s ním pár prohlídek jiných nemovitostí, díky čemuž poznáte, zda je to ten správný realitní makléř právě pro vás.

 

Tip: Přijďte se podívat na Prohlídkový den a zjistěte, jak to děláme my.

 

Nechte si vypracovat podrobný odhad ceny Vaší nemovitosti od specialisty. Po vyplnění formuláře Vám obratem vypracujeme přesnější profesionální odhad prodejní ceny.

m2 (celé číslo bez mezer)



CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Štítky: odhad ceny bytu

Datum zveřejnění: 29.11.2022