Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Jak vypovědět nájemní smlouvu

Jak vypovědět nájemní smlouvu

Zdroj obrázku: freepik.com 

Pronajímat byt bez nájemní smlouvy je hazard

Pojďme si dát na začátek malé opakování:

nemovitost vždy pronajímejte jen s dobře sepsanou nájemní smlouvou. Jednak to vyžaduje zákon a hlavně jde o velmi důležitý dokument, který jasně určuje, co nájemníci mohou s vaším bytem a v něm provádět.

Tip: Přečtěte si, na jaké nezbytnosti v nájemní smlouvě myslet.

Vyplatí se nespoléhat jen na své zkušenosti nebo sílu internetu, ale svěřit tento úkon profesionálům. V realitní kanceláři CHIRŠ samozřejmě detailně známe všechny potřebné zákony, máme roky zkušeností, takže umíme docela dobře předvídat, co vše se může stát, a hlavně našim klientům při pronájmu garantujeme, že pokud by byli s nájemníkem do 6 měsíců od podpisu nájemní smlouvy nespokojeni, najdeme jim zdarma nového.

Kdy je možné skončit nájem bytu

Z podstaty věci může nájem skončit jen dvěma způsoby: vypršením doby, na kterou byla nájemní smlouva uzavřena nebo výpovědí, v úvahu přichází i dohoda o skončení nájmu.

První alternativa je naprosto jasná, jen si u ní dejte pozor na to, že pokud se nájemce do 3 měsíců neodstěhuje, nájemní smlouva se automaticky prodlužuje.

Jak vypovědět nájemní smlouvu na dobu určitou

Našim klientům vždy doporučujeme, aby uzavírali výhradně smlouvy o nájmu na dobu určitou, nejčastěji to bývá na rok. Nájem v předem danou dobu skončí a je jen na vás, zda ho budete chtít prodloužit.

Nemusíte nikomu nic vysvětlovat a hlavně se s nikým nedohadujete. Mějte jen na paměti, že musíte nájemce písemně informovat o tom, že nájemní smlouvu nechcete prodloužit, a to v dostatečném časovém předstihu.

Ten zákon neuvádí, ale ze zkušenosti radíme tak učinit alespoň 2 měsíce před koncem platnosti nájemní smlouvy na dobu určitou.

I tak ale může nastat situace, že budete pronajímaný byt potřebovat uvolnit dříve, protože se změní okolnosti nebo se nájemník nebude chovat podle domluvených pravidel.

Nejjednodušší cestou je pokusit se s nájemcem domluvit.

Tip: Přečtěte si recenze našich klientů.

Dohoda o skončení nájmu musí mít písemnou podobu a pokud obě strany souhlasí, může nájem skončit třeba zítra.

Většinou ale přichází v úvahu druhá možnost, standardní výpověď z nájmu s tříměsíční výpovědní lhůtou. Zákon v tomto ohledu chrání nájemníky a vyhodit je ze dne na den na ulici není úplně možné. Tedy pokud se chovají slušně.

V případě, že nájemník zvlášť hrubě porušuje smlouvu, je možné přistoupit k výpovědi bez výpovědní doby. Pak musí nájemce nemovitost opustit bez zbytečných průtahů, nejdéle do měsíce od doručení výpovědi.

Vy ale v tu chvíli myslete na to, abyste měli vše písemně zdokumentováno a byli schopni tento krok obhájit před soudem.

Co je zvlášť závažné porušení povinností nájemce

Aby nedocházelo k nedorozuměním, nabízí občanský zákoník demonstrativní výčet toho, co může být považováno za závažné porušování nájemní smlouvy:

  • Nájemník neplatí dle nájemní smlouvy po dobu minimálně 3 měsíců (vy ho ale musíte nejprve písemně upomínat, aby to napravil)
  • Nájemník zvlášť závažně nebo nenapravitelně poškozuje nemovitost.
  • Nájemník se chová tak, že např. v bytovém domě způsobuje pronajímateli nebo osobám, které v domě bydlí závažné škody nebo obtíže.
  • Nájemník používá nemovitost k jiným účelům než bylo domluveno.

Dobrou zprávou je, že zatímco dříve musel pronajímatel nájemci v takových případech zajistit nové bydlení, novela občanského zákoníku z roku 2014 tento bod zrušila.

Tip: Zkuste pronajmout svůj byt příště s námi.

Jak vypovědět nájemní smlouvu na dobu neurčitou

Nájemní smlouva na dobu neurčitou má jednu jistotu: vždy skončí dohodou o skončení nájmu nebo výpovědí nájemní smlouvy. Pro obojí platí stejná pravidla jako výše, navíc jsou rozšířena také o další dvě možnosti, a to:

  • byt budete potřebovat sami užívat z důvodu rozvodu ať už pro sebe nebo svého budoucího expartnera nebo expartnerku
  • byt potřebujete pro svého blízkého příbuzného nebo příbuzného manžela či manželky v přímé linii nebo ve vedlejší linii v druhém stupni, tedy děti, (pra)rodiče, sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety.

 

Přemýšlíte o pronájmu vašeho bytu a zajímá vás, jak vám můžeme pomoci? Neváhejte, kontaktujte nás. Spojíme se s vámi a domluvíme nezávaznou schůzku. 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 18.04.2024