Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Co je krátkodobý pronájem bytu?

Co je krátkodobý pronájem bytu?

Zdroj obrázku: freepik.com

Krátkodobý pronájem může znít jako velké lákadlo. Je to opravdu tak výhodné, jak se na první pohled zdá? Jaká jsou u krátkodobého pronájmu bytu rizika?

Co je krátkodobý pronájem?

V českém názvosloví známe dva pojmy: krátkodobý a dlouhodobý pronájem. Legislativa neupřesňuje, jak přesně který z nich musí být dlouhý, aby naplnil podstatu svého označení, nicméně můžeme na oba typy pronájmu nahlížet i tak, že k dlouhodobému budete potřebovat nájemní smlouvu a nemovitost bude sloužit k bydlení.

Krátkodobý pronájem nevyžaduje nájemní smlouvu, protože v nemovitosti se po určitou dobu přebývá, nikoliv bydlí.

Tento typ pronájmu slouží např. k rekreaci nebo přespávání během služební cesty a většina krátkodobých pronájmů je dnes uskutečněna přes nějakou platformu, např. Airbnb.

Tip: Rádi byste pronajali Váš byt? Přečtěte si, jak to děláme v CHIRŠ.

Jak je to s legislativou?

 Airbnb se zdálo pár let po svém vzniku jako velmi dobrý zdroj příjmů, pokud člověk vlastnil nemovitost, ale nebyl podnikatel. To ale změnil rok 2021 a rozhodnutí soudu o Airbnb.

Tehdy rozhodla česká justice, že i pronajímání nemovitostí přes platformy typu Airbnb (je jich celá řada) bude spadat pod ubytovací služby. Do té doby byly tyto ubytovací servery trochu stranou, byť krátkodobé pronájmy spadaly pod ubytovací služby delší dobu.

Co to znamená v praxi? Že pro tento typ pronájímání nemovitosti musíte mít živnostenské oprávnění a s tím vše co s podnikáním souvisí.

Tip: Zjistěte, jak pronajmout byt bez rizika?

A určitě stojí také za zmínku legislativní rozhodnutí, které říká, že SVJ (sdružení vlastníků jednotek) nemohou ve svých stanovách omezovat vlastníky, pokud chtějí svůj byt krátkodobě pronajímat například skrze Airbnb.

Jednoduše řečeno, SVJ Vám krátkodobé pronajímání Vašeho bytu zakázat nemůže. Avšak pozor,  SVJ nemá pravomoc omezovat vaše vlastnická práva, může si, ale  stanovit určitá pravidla. 

Jak je výhodný krátkodobý pronájem?

Každá mince má dvě strany, jak říká klasik, tak si pojďme posvítit na výhody a nevýhody krátkodobých pronájmů.

Výhody krátkodobého pronájmu

  1. Byt vám zůstane k dispozici, takže ho budete moci flexibilně využívat dle potřeby. Pokud často pobýváte v zahraničí, po dobu své nepřítomnosti můžete byt pronajímat, ale mít ho k vlastnímu využití, když budete na pár týdnů zpět.
  2. Je dost možné, že pronájmem přes platformy typu Airbnb si vyděláte víc peněz než dlouhodobým pronájmem. Zvlášť, pokud máte nemovitost na turisticky atraktivním místě.
  3. Když se rozhodnete využívat jakoukoliv rezervační on-line službu, pronajmete byt relativně jednoduše.

Tip: Nevíte si rady a potřebujete poradit? Kontaktujte nás. 

Nevýhody krátkodobého pronájmu

  1. I když pravděpodobně vyděláte víc peněz za nájem, budete mít také daleko vyšší režii s údržbou a úklidem. Ve výsledku to nemusí být až takové terno.
  2. Jste závislí na sezónnosti, krátkodobé ubytování totiž využívají především turisté. Snadno se stane, že několik týdnů (nebo měsíců) v roce zůstane vaše nemovitosti nevyužitá, ale fixní náklady budete muset platit i tak.
  3. Stojí vás daleko víc času. Klíče už sice nemusíte nově příchozím předávat z ruky do ruky, k tomu existují praktičtější způsoby, jako např. elektronické zámky, s krátkodobým pronájmem je spojená nemalá administrativa a servis.
  4. Nezapomeňte na daňové přiznání a povinnosti spojené s daněmi z příjmu.

Než se pustíte do krátkodobého pronájmu, opravdu pečlivě zvažte pro a proti pro váš konkrétní byt a zjistěte, jestli by ve vašem případě nevyšel výhodněji dlouhodobý pronájem.  Z vlastní zkušenosti víme, že řada klientů k tomu dospěje.

Tip: Vyberte si svého agenta v CHIRŠ. Recenze Vám napoví. 

Rozhodujete se, zda pronajmout svůj byt nebo jestli investovat do koupi nemovitosti? Kontaktujte nás. Rádi Vám poradíme.

 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 24.02.2024