Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Co je SVJ a proč není jedno, kdo „v něm sedí“

Co je SVJ a proč není jedno, kdo „v něm sedí“

Zdroj obrázku: chirs.cz

Neopakujte při koupi bytu stejnou chybu jako ostatní: celá řada lidí chce znát detaily týkající se bytu, prodávajícího, závazků souvisejících s nemovitostí…, ale zapomínají si zjistit, kdo jsou jejich sousedé a jak funguje SVJ v bytovém domě. Než podepíšete kupní smlouvu, může se to zdát jako malicherný detail, ale jde o zásadní informace pro vaše budoucí žití. I proto se vyplatí mít po ruce profíky, kteří myslí i na tyto nezanedbatelné drobnosti, abyste vy nemuseli za pár měsíců přemýšlet, jak byt zase co nejrychleji prodat.

 

Tip: Hledáte nové bydlení? Založte si poptávku a nechte si zasílat novinky z naší nabídky.

Co to je SVJ

Vypadá to trochu jako zaklínadlo, ale jde o zkratku “sdružení vlastníků jednotek”. Z hlediska zákona se jedná o právní formu zastřešující vlastníky bytů a nebytových prostor, což vám a ostatním majitelům bytů ve vašem domě dává možnost vystupovat jako právnická osoba a jménem domu uzavírat třeba smlouvy. Hlavním cílem SVJ je starat se o údržbu a opravy společných částí domu, je jedno, zda vlastními silami nebo prostřednictvím nasmlouvaných dodavatelů.

 

Nemovitosti, ve kterých je alespoň 5 bytových jednotek se 4 různými majiteli, musí mít podle zákona SVJ, u menších domů je zřízení sdružení dobrovolné. Jak ale ukazuje praxe, tam, kde SVJ je a funguje tak, jak má, se daří nemovitosti udržovat v pěkném stavu, často dokonce jejich hodnota roste.

 

Co mi v bytovém domě (ne)patří

Jakmile se rozhodnete koupit byt, který je součástí bytového domu, stáváte se nejen vlastníkem bytu samotného, ale také spoluvlastníkem společných částí domu. Máte tedy procentuální podíl (jeho velikost většinou odpovídá velikosti bytu) i na společných chodbách, výtahu, střeše (ano, i když nebydlíte v podkrovním bytě), fasádě což znamená, že se musíte se podílet na nákladech na osvětlení, vytápění a údržbě těchto částí domu, dokonce i na náročnějších opravách společných částí, např. zateplení, nové střeše nebo fasádě. V některých domech patří do spoluvlastnictví i lodžie, balkóny a terasy, není proto výjimkou, že když byste chtěli rekonstruovat tyto části náležící k vašemu bytu, například zasklít lodžii nebo instalovat na balkón klimatizaci budete muset mít souhlas SVJ.

Proč se vyplatí vědět o SVJ co nejvíc

Pro spoustu vlastníků je účast na setkáních SVJ vyhozeným časem a odmítají se jich osobně účastnit. Trochu zvláštní uvažování, když vezmeme v úvahu, že se tam řeší i dost zásadní věci týkající toho, jak bude život v domě vypadat a kolik bude každého z vlastníků stát.

Na valné hromadě, která se musí konat alespoň jednou ročně, se většinou diskutují zásadní záležitosti, např. jak vysoké budou poplatky do fondu oprav, jaké bude nájemné (to platíte i v případě, že máte byt v osobním vlastnictví a tento poplatek v sobě ukrývá všechny platby na společné prostory), co se v domě v nejbližších letech opraví nebo postaví… Většinou se zde také předkládají výsledky hospodaření domu a finanční plány. Prostě vše, o čem byste měli (chtít) vědět v souvislosti s vaší nemovitostí.

Každé SVJ musí mít svého předsedu (nebo výbor), kontrolní komisi a stanovy, kterými se řídí. Jednotlivé členy ve vedení SVJ volí vlastníci jednotek a vedení tak dávají důvěru a pravomoc k tomu, aby jednalo za celý dům. Ve vedení by proto měli “sedět” lidé, jimž jde o blaho domu, ne o vlastní prospěch.

 

Tip: Přečtěte si, jak vyjednat lepší cenu a ušetřit při koupi bytu.

 

Je fakt, že někdy jsou setkání SVJ a diskuse týkající se financí, plánů i funkcí vyhrocené a úsměvné, ale i tak se vyplatí na nich nechybět. A když budete mít pocit, že se život v domě ubírá jiným směrem, než byste si představovali, zavčas svůj byt nabídněte dál.

 

Chcete zjistit, jak Vám můžeme pomoci při prodeji Vašeho bytu? Vyplňte formulář a my se Vám obratem ozveme s bližšími informacemi.

 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.



Datum zveřejnění: 02.08.2023