Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Dodatek k nájemní smlouvě: Jak ho napsat?

Dodatek k nájemní smlouvě: Jak ho napsat?

Zdroj obrázku: freepik.com

Možná vás teď napadlo, že lepší než řešit v relativně krátké době další administrativní úkon, bude lepší rovnou podepsat s nájemcem smlouvu na dobu neurčitou a neřešit prodloužení nájemní smlouvy.

Tip: Podívejte se na tipy, jak pronajmout byt bez rizika.

A právě smlouva na dobu určitou jednou ze základních pojistek, které pronajímatele chrání před nepoctivými nájemci.

K čemu je dodatek k nájemní smlouvě

Dodatek k nájemní smlouvě je dokument, který upravuje jednu nebo více částí nájemní smlouvy. Podle zákona musí být nájemní smlouva uzavřena písemně a stejnou formu musí mít i dodatek k ní. Rozhodně tedy nestačí čestné slovo.

Tip: Přečtěte si, co musí obsahovat nájemní smlouva.

Důležité je myslet na jednu věc: pokud máte uzavřenou smlouvu o nájmu na dobu určitou, její platnost vyprší, ale nájemce se do 3 měsíců od chvíle, kdy tak měl učinit, neodstěhuje, dle zákona se nájemní smlouva automaticky prodlužuje.

To znamená, že je opravdu důležité buď včas uzavřít dodatek ke smlouvě nebo si pohlídat, aby se nájemce odstěhoval. A když se mu do toho nechce, písemně ho k tomu vyzvat.

Někdy je v nájemních smlouvách automatické prodloužení uvedeno, např. v podobě, že pokud se strany několik měsíců před ukončením platnosti smlouvy nedohodnou jinak, smluvní vztah pokračuje.

Co musí dodatek k nájemní smlouvě obsahovat

  • Identifikační údaje pronajímatele a nájemce (měly by být identické jako jsou na nájemní smlouvě, které se dodatek týká)
  • Identifikaci původní smlouvy, tedy o jakou smlouvu se jedná a kdy byla uzavřena
  • Popis, které části původní smlouvy se dodatek týká, a čím se původní znění ve smlouvě nahrazuje (např. zvýšení nájmu, záloh, trvání smlouvy)
  • Kdy dodatek nabývá platnosti
  • Datum a podpisy smluvních stran
  • Z praxe doporučujeme jednotlivé dodatky ke smlouvě číslovat. Pokud by jich bylo v průběhu roku více, snadno se v nich ztratíte.

Na co si dát pozor

Opravdu pečlivě si přečtěte původní smlouvu, k níž dodatek tvoříte. Dodatek nesmí být v rozporu s ustanoveními v původní smlouvě, často se tak ale v praxi děje a pak nastávají nepříjemné situace s výkladem.

Dodatek k nájemní smlouvě je vhodným nástrojem, pokud měníte jen dílčí body. Pokud byste chtěli upravit víc částí nájemní smlouvy, bývá vhodnější původní smlouvu ukončit dohodou a uzavřít novou.

Tip: Chcete pronajmout váš byt? Podívejte se co o nás říkají naši klienti.

Kdybyste si nevěděli rady nebo chtěli mít jistotu, že vaše nájemní smlouva nebo dodatek budou po právní stránce perfektní a bez možných chybných interpretací, obraťte se realitní agenty CHIRŠ, kteří mají s pronájem nemovitostí bohaté a mnoholeté zkušenosti.

Uvažujete o pronájmu svého bytu? Kontaktujte nás a využijte našich zkušeností a mnoha let praxe.

 

m2 (celé číslo bez mezer)

CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 14.04.2024