Pravidelné informace ze světa nemovitostí Stačí zanechat e-mail a nic důležitého vám neuteče.
Přihlášením k odběru novínek nám udělujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

Proč se platí provize za pronájem bytu?

Proč se platí provize za pronájem bytu?

Zdroj obrázku: freepik.com

Ukažme si to nejprve na modelovém příkladu ze situace, kterou každý z nás nejspíš v životě zažije častěji.

Když prodáváte auto, buď zaplatíte za inzerci na některém ze specializovaných serverů nebo ho odvezete do autobazaru, kde vám ho prodají.

V prvním případě platíte sice na první pohled menší částku, ale o vše kolem se musíte postarat sami a v případě, že si kupec auto odveze a za týden se mu porouchá, nejspíš budete mít nepříjemnosti.

V druhém případě zaplatíte autobazaru odměnu za prodej, tedy provizi, ale nemusíte se starat o nic, vaše auto se nejspíš prodá mnohem rychleji a riziko za to, že bude kupec cokoliv reklamovat, jde na hlavu autobazaru.

Tip: Přečtěte si, proč je zprostředkovatelská smlouva důležitá.

Realitní kanceláře a provize

Velmi podobně to funguje při pronájmu bytu.

Sami si můžete dát inzerát, zaplatit za jeho zveřejnění a o zbytek se postarat sami. Co to je to všechno?

  • vymyslet poutavý a všeobsahující text inzerátu, který přiláká správné zájemce a zároveň odradí ty, se kterými byste ztráceli čas
  • lákavě byt nafotit
  • psát nebo volat si se zájemci, odpovídat na jejich dotazy a plánovat si osobní prohlídky
  • strávit spoustu hodin na osobních prohlídkách bytu
  • s vybranými nájemci licitovat o ceně
  • připravit neprůstřelnou nájemní smlouvu = ideálně zaplatit právníkovi, protože vzory stažené z internetu jsou příliš obecné na to, aby chránily váš majetek.
  • předat byt nájemníkovi a vyřešit s ním související potřebné dokumenty

Podtrženo a sečteno vás pronájem bytu po vlastní ose bude stát hodiny, ale spíš dny, času, spoustu slepých uliček a nákladů, plus k tomu stres, jestli jste vybrali dobře a že jestli ne, budete toto vše za pár týdnů opakovat.

Nebo si můžete zvolit jednodušší, bezpečnější a ve finále i levnější cestu: vybrat podle recenzí spolehlivou realitní kancelář, která se o vše postará, poradí vám, co a jak a riziko bere na sebe.

Tip: Jak pronajmout byt bez rizika?

Jak vysoká je provize realitní kanceláře za pronájem

Realitní kancelář si za pronájem bytu většinou účtuje sumu ve výši jednoho měsíčního nájmu a standardní sazbu DPH k tomu.

Je také na domluvě, kdo platí provizi realitce za pronájem, může to být pronajímatel i nájemce. Jen je potřeba nastavit pravidla hned na začátku.

Proč se vyplatí spolupráce s realitní kanceláří při pronájmu bytu

Platba provize realitce probíhá vždy až ve chvíli, kdy je byt nejen pronajatý, ale také předaný a všechny  související dokumenty podepsané.

Součástí provize jsou samozřejmě všechny úkony a náklady související s pronájmem bytu, které jsme popisovali výše. 

Tip: Co o CHIRŠ říkají klienti?

Pronajímat byt s realitní kanceláří má ale ještě dvě výhody: byt většinou pronajmete mnohem rychleji než po vlastní ose, protože realitka ze zkušenosti ví, jak na to.

V realitní kanceláři CHIRŠ vám zároveň poskytujeme garanci, že je vše právně správně a kdybyste do 6 měsíců od podpisu smlouvy zjistili, že se váš nový nájemník z jakéhokoliv důvodu neosvědčil, najdeme vám zdarma nového.

Zajímá Vás víc nebo jen potřebujete poradit? Obraťte se na nás. Spojíme se s Vámi a domluvíme nezávaznou schůzku. 

 



Máte dotazy? Kontaktujte nás!


CHIRŠ se zavazuje chránit vaše informace. Budeme Vás kontaktovat pouze v důležitých případech, které jsou nezbytné pro poskytování služeb a jsou ve Vašem oprávněném zájmu.
Jsme GDPR ready.

Po stisknutí tlačítka „Odeslat“ Vás bude kontaktovat náš realitní poradce, aby s Vámi probral veškeré podrobnosti aby co nejlépe vyhodnotili Vaši situaci a dobře Vám poradil. Jsme na Vaší straně!
Více o našich službách

Souhlasím, aby společnost CHIRŠ realitní kanceláře jako správce osobních údajů shromažďovala a zpracovávala moji e-mailovou adresu za účelem poskytnutí informací ohledně odhadu ceny nemovitostí, vytvoření obchodní nabídky a zpětného kontaktu za účelem získání reference o kvalitě poskytnutých služeb.
  • zasílání marketingových a obchodních sdělení a nabízení služeb společnosti CHIRŠ realitní kanceláře, jakož i jakož i dalších osob ze sítě realitních kanceláří CHIRŠ, vyhodnocování klientských dat, včetně jejich profilování, vytváření obchodních statistik a poskytování marketingových informací.

Tento souhlas uděluji na dobu 3 let, nejdéle však do doby jeho odvolání. Beru na vědomí, že mám právo udělený souhlas kdykoliv odvolat.

Udělením tohoto souhlasu současně potvrzuji, že jsem se seznámil/seznámila se Zásadami zpracování a ochrany osobních údajů a se všemi právy, které mi v souvislosti se zpracováním osobních údajů náleží.


Kategorie: Realitní trh

Datum zveřejnění: 16.04.2024